Alarmi vjen nga Kina për një virus të ri që ka infektuar 35 persona për momentin, veçanërisht në provincat Shandong dhe Henan. Quhet virusi Langya (LayV), i gjinisë henipavirus dhe u identifikua në tamponët e fytit falë analizave metagjenomike dhe më pas izolimit të patogjenit.

Artikulli u botua nga një ekip shkencor i përbërë nga studiues nga Kina dhe Singapori në Neë England Journal of Medicine, duke zbuluar se cili është patogjeni ngjitës dhe cilat janë simptomat e lidhura me to.

Ky infeksion, i cili bie në rangun e zoonozave, shkakton simptoma të tilla si ethe, lodhje, kollë dhe gjithashtu mund të komprometojë funksionin e mëlçisë dhe veshkave.

Disa simptoma mund të përkojnë me ato të dhëna nga infeksioni koronavirus Sars-Cov-2, por, të paktën në format e studiuara nga shkencëtarët, ato shfaqen me intensitet më të madh. Virusi është ende duke u studiuar, sepse është një zoonozë e re për të cilën nuk janë identifikuar ende trajtimet. Për më tepër, është një zbulim kaq i kohëve të fundit që ende nuk është demonstruar një kapacitet i mundshëm i transmetimit nga njeriu te njeriu.

Rastet e identifikuara mbahen nën mbikëqyrje të ngushtë, edhe sepse henipaviruset, familja së cilës i përket virusi Langya, janë klasifikuar nga OBSH si një virus i biosigurisë së nivelit 4. Vdekshmëria, në rast ngjitjeje me një prej këtyre viruseve, është shumë e lartë dhe luhatet midis 40 dhe 70%: Përqindje shumë më të larta se ato të koronaviruseve dhe, në veçanti, të Sars-Cov-2.

Është e pamundur, të paktën për momentin, të vendoset një proces trajtimi i protokollueshëm në rast infeksioni, gjë që e bën ngjitjen mjaft të rrezikshme, siç ndodhi fillimisht me Covid-in. E vetmja terapi është administrimi i komplikimeve në këtë kohë, edhe sepse, padyshim, nuk ka një vaksinë që mund të parandalojë infeksionin ose të zbehë efektet e tij.

Gjinia henipavirus është një nga zoonozat në zhvillim në rajonin e Paqësorit të Azisë.

Në fakt, viruse të tjera të kësaj familjeje janë vërejtur, si Hendra (HeV) dhe Nipah (NiV), të cilët mund të infektojnë njerëzit të gjetur te lakuriqët e natës.