Poseidoni grek, Neptuni romak dhe Bindi ilir.-

Nga:  Agron Luka. –

Poseidoni grek, Neptuni romak dhe Bindi ilir, në kohën kur u realizua krahasimi dhe identifikimi i tyre, na dilte se kishin funksione pak a shumë të njejta, si Huy i ujrave detare e tokësore, si hyu i tërmeteve, hyu i kuajve…

Në qytetin e Skodrinonit antik, aty te kthesa ku Drinasa gati përplaset për kodërshkambin e akropolit Rozafat ndodhet një lloj muri faqe e jashtme e një ish tempulli të Poseidonit, ku është skalitur ky basoreliev me një triton/delfin dhe një cfurk. Aktualisht ky vend është mbuluar nga kamionë me gyrë dhe betonuar për klube …
Poseidoni, një statuetë bronzi …


Gurë të skalitur të gjetur në territorin e Japodëve ku vërtetohen mbishkrime ku Neptuni identifikohet me Bindin.
Kjae Zot të keqen e Bindtu dreqi i mallkuem, ku ka mbërritë shkatërrimi në Shkodër …

Huazuar na FB: Agron Luka.