14 Gusht 2023

Një objekt kozmik në formën e një pikëpyetjeje të ndezur është kapur në një nga imazhet më të fundit të kapura nga teleskopi hapësinor James Webb i NASA-s dhe shkencëtarët mendojnë se e dinë se çfarë mund të jetë.

Imazhi origjinal afër infra të kuqe , i publikuar më 26 korrik, përshkruante një palë yje të rinj të quajtur Herbig-Haro 46/47. Të gjetura 1470 vite dritë larg në yjësinë Vela brenda galaktikës Rruga e Qumështit, yjet janë ende duke u formuar në mënyrë aktive dhe duke u rrotulluar afër njëri-tjetrit.

Të dy janë vëzhguar dhe studiuar nga teleskopët hapësinorë dhe me bazë tokësore që nga vitet 1950, por teleskopi shumë i ndjeshëm Webb lejoi imazhin me rezolucion më të lartë dhe më të detajuar deri më tani. Ai ka aftësinë të vëzhgojë universin me gjatësi vale më të gjata drite se teleskopët e tjerë hapësinorë.

Teleskopi Webb jep informacione rreth origjinës së universit tonë, por shfaqja e këtij objekti misterioz në sfondin e këtij imazhi lë më shumë pyetje sesa përgjigje. Pikëpyetja kozmike nuk është vëzhguar apo studiuar nga afër, kështu që shkencëtarët nuk janë saktësisht të sigurt për origjinën dhe përbërjen e objektit.

Ka “shumë, shumë galaktika jashtë Rrugës sonë të Qumështit”, tha Britt.

“Kjo duket si ajo lloj gjëje që ju e merrni mjaft shpesh ndërsa galaktikat rriten dhe evoluojnë gjatë kohës kozmike që është se ato ndonjëherë përplasen me fqinjët e tyre të afërt.

“Mund të jetë një bashkim i dy galaktikave që, ndoshta në miliarda vite dritë larg, janë shumë më larg se Herbig-Haro 46/47”,- tha Christopher Britt, shkencëtar i arsimit dhe informimit në zyrën e kontaktit publik në Shkencën e Teleskopit Hapësinor. Instituti, i cili menaxhon operacionet shkencore të teleskopit Webb.