OBSH zbulon variantin e ri të COVID, quhet ‘Omicron’ dhe është ‘shumë shqetësues’

26 NËNTOR 2021

Grupi Teknik Këshillues për Evolucionin e Virusit SARS-CoV-2 (TAG-VE) është një grup i pavarur ekspertësh që monitoron dhe vlerëson periodikisht evolucionin e SARS-CoV-2 dhe vlerëson nëse mutacione specifike dhe kombinime mutacionesh ndryshojnë sjelljen e virusit. TAG-VE u mblodh sot për të vlerësuar variantin SARS-CoV-2: B.1.1.529.

Varianti B.1.1.529 u raportua për herë të parë nga OBSH në Afrikën e Jugut më 24 nëntor 2021. Situata epidemiologjike në Afrikën e Jugut është karakterizuar nga tre kulme të dallueshme në rastet e raportuara, e fundit prej të cilave ishte kryesisht varianti Delta. Në javët e fundit, infeksionet janë rritur ndjeshëm, që përkon me zbulimin e variantit B.1.1.529. Infeksioni i parë i konfirmuar i njohur B.1.1.529 ishte nga një ekzemplar i mbledhur më 9 nëntor 2021.

Ky variant ka një numër të madh mutacionesh, disa prej të cilave janë shqetësuese. Provat paraprake sugjerojnë një rrezik të shtuar të riinfeksionit me këtë variant, në krahasim me variantet e tjera.

Numri i rasteve të këtij varianti duket se po rritet në pothuajse të gjitha provincat në Afrikën e Jugut. Disa laboratorë kanë treguar se për një test PCR të përdorur gjerësisht, një nga tre gjenet e synuara nuk zbulohet (i quajtur braktisja e gjenit S ose dështimi i objektivit të gjenit S) dhe për këtë arsye ky test mund të përdoret si shënues për këtë variant, në pritje të konfirmimit të sekuencës.

Duke përdorur këtë qasje, ky variant është zbuluar me ritme më të shpejta sesa rritjet e mëparshme të infeksionit, duke sugjeruar që ky variant mund të ketë një avantazh në rritje.

Gazeta Shqip