Nëse e keni kaluar lehtë COVID-n bëni kujdes, Pas 6 muajsh shfaqen…

21 SHKURT 2021

Pothuajse gjysma e njerëzve që kontraktojnë raste të lehta ose të moderuara të COVID-19 ende përjetojnë simptoma gjashtë muaj më vonë, sipas një studimi të ri të botuar nga studiuesit izraelitë.

Hulumtimi, i cili pritet të publikohet këtë muaj në Journal of Clinical Microbiology and Infection, vlerësoi 103 persona mbi moshën 18 vjeç të cilët kishin koronavirus midis prillit dhe tetorit 2020. Ata kishin simptoma të lehta deri të moderuara, që do të thotë se ndërsa ishin jo asimptomatike, ata nuk u shtruan në spital si një rast i rëndë i sëmundjes.

Pjesëmarrësit u intervistuan deri në katër herë gjatë studimit.

“Eshtë shumë e frikshme që pas gjashtë muajsh, të rinjtë që ishin të shëndetshëm dhe ndiheshin mirë para koronavirusit ende kishin simptoma”, tha Dr. Sarah Israel nga Qendra Mjekësore e Universitetit Hadassah, e cila ndihmoi autorin e raportit.

Në gjashtë muaj, 46% e pacientëve kishin të paktën një simptomë të pazgjidhur, si lodhje (22%), ndryshime të nuhatjes dhe shijes (15%) ose vështirësi në frymëmarrje (8%).

Studimi tregoi se 44% e njerëzve përjetuan dhimbje koke, 41% ethe, 39% dhimbje muskulore dhe 38% kollë të thatë si simptoma e tyre e parë COVID-19.

Gazeta Shqip