Te shuhet nga fjalori i Gjuhes Shqipe shprehja: “IDENTITET KOMBETAR”, vetem “Identitet KUNGULLOR”.

Nga: Jaho Brahaj.

Po vjen  “Nata e Te Shumteve”, kushtuar atyne qe na kane lane, qe jane nda nga ne. E ato jane te shumte prandaj quhet “Nata e te Shumave”, pra e te shumteve, Kudo shqiptaret ne kete nate ndezin nje qiri te madh e disa te holle e te vegjel per kujtim e me ju ba drite Te Pareve, e (gjithmone) me 1 nentor, shkojme ne vorreza, i pastrojme, falim ndonje gja per Shpirt te Paraardhesve, I nderojme e Ju tregojme femijve kush ishin e si i kujtojme.

Por po bahemi KUNGULL.
Ka filluar perkujtimi me Kungull. Edhe ne shtepine time erdhen disa femije me Kungullin, e une u nenshtrova, i prita dhe percolla, se kisha nipin, e edhe ai e kishte degjuar dhe donte kungullin.

Pse e duan Femijet Kungullin.
Se ne shqiptaret paguajme taksa. E taksat tona shkojne edhe per kopshte e shkolla. E keto Kopshtet e femijve dhe Shkollat me program e me leket tona, kane punonjes(e) analfabet e bashke me shefat e Tyne kane pelqyer shume llojin (specien) e tyre KUNGULLIN.
E po na detyrojne edhe ne me e pranu kungullin. Pra me leket tona po bjerrim ne menyre institucionale e te programur nga analfabetet injorante traditat tona e po futemi ne specien e kungullit, per kete metamorfoze po ndihmojne edhe televizionet qe shpesh renditen tek analfabetet e punjeseve te kopshteve dhe shkollave dhe shefave te tyre.

Rrofte Kungulli qe mbizoteron mbi ne edhe mbi Te Paret Tone, me leket e taksat tona.

Te shuhet nga fjalori shprehja: “IDENTITET KOMBETAR”, vetem “Identitet KUNGULLOR”.

Shenim: fotot ilustruese i kam vetem me Kungull, ne mbrojtje te femijve me figura te frikshme dhe te pa lejuara per femije nga ana psikologjike dhe petagogjike.