20 Mars 2023

Ministri i Drejtësisë i Gjermanisë, Marco Bushman, tha se do të ekzekutojë urdhrin e arrestit për presidentin rus Vladimir Putin nëse ai shkel në tokën gjermane, transmeton Anadolia.

Pres që Gjykata Ndërkombëtare Penale në Hagë t’i drejtohet shpejt Interpolit si dhe shteteve kontraktuese dhe t’u kërkojë atyre ta zbatojnë atë urdhër – tha Bushman për gazetën “Bild am Sonntag”.

Gjermania është e detyruar të arrestojë Putinin nëse ai hyn në vend

Bushman shpjegoi se Gjermania do të detyrohej t’i hiqte lirinë Putinit nëse ai hyn në territorin gjerman dhe ta dorëzonte atë në Gjykatën Penale Ndërkombëtare (ICC) në Hagë.

Dje, gjatë vizitës së tij në Japoni, kancelari gjerman Olaf Scholz përshëndeti urdhrin e ICC kundër Putinit, duke thënë se askush nuk është mbi ligjin.

Të premten, ICC lëshoi ​​urdhra arresti për Putinin dhe përfaqësuesin e tij për të drejtat e fëmijëve.

I akuzuar për krime lufte

Sot, më 17 mars 2023, Dhoma Paragjyqësore II e Gjykatës Ndërkombëtare Penale lëshoi ​​urdhra arresti kundër dy individëve në lidhje me situatën në Ukrainë, z. Vladimir Vladimirovich Putin dhe znj. Maria Alekseevna Lvova-Belova – deklaroi GJNP.

ICC akuzon Putinin se është përgjegjës për krimin e luftës të dëbimit të paligjshëm të popullsisë (fëmijëve) dhe transferimit të paligjshëm të popullsisë (fëmijëve) nga territoret e okupuara të Ukrainës në Federatën Ruse.

Gjykata tha se ka arsye të arsyeshme për të besuar se Putini mban përgjegjësi penale individuale për krimet e mësipërme.