25 Nentor 2022

Një letër e nënshkruar nga Charles Darwin, duke mbrojtur teorinë e tij të evolucionit, del në shitje sot në Nju Jork.

Artikulli ka të ngjarë të arrijë mbi një milion paund – një çmim rekord botëror për një dorëshkrim të Darvinit.

Ai e kishte prodhuar dokumentin që të mund të kopjohej në atë që, në 1865, ishte një revistë e famshme.

Darvini nuk e bëri zakon të arkivonte dokumentet e tij dhe kaq pak materiale origjinale mbijetuan.

Në shumicën e rasteve shkruhej gjithmonë vetëm me shkurtesën “C Darwin” ose “Ch Darwin”.

Është shumë e rrallë që emri i tij, “Charles Darwin”, të shkruhej i plotë nga ai.

Por Prof John van Wyhe, i cili kuron koleksionin shkencor të njohur si Darwin Online, thotë se është tepër i veçantë për shkak të asaj që njeriu i madh kishte zgjedhur të vendoste në faqe së bashku me nënshkrimin e tij.

“Ai përfshin një pasazh që shfaqet në edicionin e tretë të “Për origjinën e specieve”, shpjegoi pedagogu i lartë në Universitetin Kombëtar të Singaporit.

“Është një pasazh me të vërtetë i preferuar, sepse ai po përpiqet të theksojë që njerëzit mund ta shohin teorinë e tij të pabesueshme dhe të çuditshme, por ata thanë të njëjtën gjë për Njutonin dhe gravitetin, dhe askush nuk dyshoi më për ekzistencën e gravitetit.

“E njëjta gjë do të ishte e vërtetë përfundimisht me evolucionin dhe përzgjedhjen natyrore”, tha profesori për BBC News.

Nga OraNews