Djegia e BIBLIOTEKEE se  ALEKSANDRISE. Po Dodonen kush e Shkaterroi. –

Sipas te gjitha burimeve te vjetra dhe te reja ketu eshte një sinteze te djegies se bibliotekes se Aleksandrisë
Mendohet se biblioteka u dogj;
1. Nga Jul Qesari ne vitin 48 para krishti.
2. Nga sulmi i Aurelianit ne shekulline III pas Krishti, mos te harrojme se ky ishte perandor me origjine ilire nga panonia…
3. Nga dekreti i Teofiliusit me 391 pas krishti…
4. Nga pushtimet muslimane 642..
Mirepo grushtin final e kane dhene bizantinet me Teodozin I-rë ne fund te shekullit IV te eres sonë..
Pra Sulmi i Qesarit kishte shkatrrua me se 40 000 deri 70 000 cilindra me dorshkrime qe sipas historianit Luciano Camfora qe thote se keto ishin kopje qe kishte pergatitur biblioteka ne ate kohe per ti eksportuar ..
Mirepo thuhet se vetem me ardhjen Aurelienit ne vitin 270-275 pas krishti kishte shkaktuar deme te medha, por nje pjes e kesaj biblioteke transferohet ne Konstantinopoje…
Pastaj edhe mundesija tjeter qe e dogji Teodozi, na sjellin burime tek autori Socrates Scholasticus, nga i cili Gibon na jep te dhena te duhura…


Pastaj vijne edhe rrefimet tjera se u dogj nga sundimtari musliman Amr Ibn Alaas ne vitin 642 mirepo sipas Bernard Lewi, kjo ishte e pamundur, pra mundesija eshte se librat ishin djegur ose mbajtur deri ne kohen e Aurelienit ose Qesarit, pra misteri vijon ende edhe kesaj dite.
Bizantinet me Theodozin te shek IV mbahen si perandoria qe i dha grushtin perfundimtar lidhjeve popullore me lashtesine. Theodozi shkaterroj te gjithe tempujt e vjeter (24 000 ne Mesdhe ) edhe mbi te gjitha ky thuhet se shkaterroj perfundimisht edhe Dodonen.