30 Maji 2024

Ari është rikthyer në sistemin monetar ndërkombëtar. Mbi 50 vjet më parë, presidenti amerikan Richard Nixon “mbylli dritaren e arit” (duke i dhënë fund këmbimit të dollarit në ar me normë) dhe bota e braktisi fiksimin e saj me metalet e çmuara. Një epokë e re e monedhës FIAT kishte filluar. Por tani, monedhat FIAT po sfidohen nga shqetësimet fiskale dhe teknologjia e re dhe  ka arritur nivelet më të larta të të gjitha kohërave mbi 2,400 dollarë për 28.3 gramë.

Investitorët e arit, natyrisht, argumentojnë se metali mbetet një investim ideal për ruajtjen e vlerës në planin afatgjatë. Por është gabim të besohet se ari është i qëndrueshëm. Përkundrazi, çmimi i tij mat një kurbë febrile me kulme që tregojnë nxitim për siguri në një botë ku vlerat e tjera janë të rrezikuara. Çmimi ra në vitet 1990, kur fundi i Luftës së Ftohtë – dhe “fundi i historisë” – kishin rrënjosur një ndjenjë të re paqeje dhe stabiliteti. Në fillim të mijëvjeçarit, çmimi ishte nën 300 dollarë për 28.3 gramë dhe rritja e tij që nga vitet 1970 ishte nën normën e përgjithshme të inflacionit. Por çmimi u rrit pas krizës financiare të vitit 2008 dhe pas shpërthimit të pandemisë së COVID-19; dhe këtë e ka bërë sërish këtë vit.

Pjesa më e madhe e kërkesës së rritur për ar është nxitur nga bankat qendrore. Kina, e cila kishte rezerva relativisht të vogla ari prej 395 tonë në vitin 2000, tani ka 2260 tonë. Ajo e rriti ndjeshëm stokun e saj të arit në vitin 2009 dhe 2015, të cilat tani e dimë se ishin vite për një botë që po bëhej më skeptike për globalizimin. Rusia dhe Turqia gjithashtu filluan të akumulonin fonde të mëdha lufte pas vitit 2015, dhe e njëjta tendencë është gjithashtu e dukshme kohët e fundit në Bashkimin Evropian, ku Republika Çeke dhe Polonia kanë shtuar rezervat e tyre.

Shqetësimet e sigurisë janë në qendër të politikës së re të arit. Kur Republika Çeke u bashkua me NATO-n në mars 1999, ajo shiti menjëherë pothuajse të gjithë stokun e saj të arit. Mesazhi nuk mund të ishte më i qartë: një garanci e besueshme sigurie mënjanonte çdo nevojë për një mbrojtje monetare. Megjithatë, në tremujorin e fundit të vitit 2023, Banka Kombëtare Çeke bleu 19 tonë ar dhe ajo ka sinjalizuar synimin e saj për ta çuar këtë shifër deri në 100 tonë. Mesazhi këtë herë është po aq i qartë: anëtarësimi në NATO nuk mjafton. Dhe me afërsinë e saj të madhe me Rusinë, Polonia gjithashtu i ka bërë të qarta motivimet e saj, aq sa ndërtesa e bankës qendrore aktualisht ka një poster gjigant që njofton se mban 360 ton ar.

Lidhja e arit me sigurinë ka baza të thella historike në Poloni, ku ishte thelbësore për idenë origjinale të shtetësisë. Kur Polonia u rithemelua pas Luftës së Parë Botërore – pas shkatërrimit të perandorive austriake, gjermane dhe ruse – monedha e saj e re mori si emër fjalën polake për “të artë” (złoty). Më pas, në shtator 1939, Polonia kreu një operacion dramatik për të evakuuar arin e saj në Francë, nëpërmjet Rumanisë, Turqisë dhe Libanit. Kjo dërgoi mesazhin se Polonia ekzistonte ende, pavarësisht pushtimit gjerman.

Por përdorimi më i jashtëzakonshëm i arit si burim stabiliteti ishte eksperimenti sovjetik në vitin 1922. I shtyrë nga udhëheqësi më i shquar bolshevik polak, Felix Dzerzhinsky, shefi i policisë sekrete, shteti nxori chervonet (monedha “ari i kuq”) për larguar inflacionin.

Në fillim të viteve 1870, kur standardi i arit u shfaq si baza e rendit monetar, ai solli një sistem të ri politik ndërkombëtar. Njëri vend pas tjetrit – duke përfshirë Shtetet e Bashkuara, Gjermaninë dhe Italinë – donte të stabilizonte monedhën e tij në vazhdën e luftërave civile shkatërruese. Në të njëjtën kohë, standardi i mëparshëm monetar, argjendi, po tërhiqej, pas humbjes së Francës në Luftën Franko-Prusiane. Francezët kishin drejtuar më parë një sistem të përbashkët ari dhe argjendi, por ata qenë ë detyruar të paguanin një faturë të kushtueshme dëmshpërblimi në monedha argjendi. Argjendi përmbyti tregun dhe çmimi i tij ra. Ari ishte gjithçka që kishte mbetur.

Braktisja e një sistemi paralel valute argjendit në vitet 1870 mund të jetë një precedent për botën e vitit 2024. Në fund të fundit, ka spekulime të mëdha për rrëzimin e afërt të dollarit nga froni, i cili do të ishte ekuivalenti modern i demonetizimit të argjendit. Që nga viti 2020, qeveria amerikane ka grumbulluar deficite të mëdha fiskale dhe tani duhet të merret parasysh rreziku që një administratë e re Trump do të përpiqej ta zhvlerësonte dollarin në mënyrë që të shkatërrojë konkurrentët e huaj dhe të krijojë më shumë vende pune amerikane. Për më tepër, duhet të shqetësoheni edhe për stabilitetin e sistemit financiar dhe për përpjekjet e vetë rivalëve amerikanë për të zëvendësuar dollarin.

Kërkimi për stabilitetin e artë është kështu një përgjigje ndaj një bote në ndryshim të vazhdueshëm. Ai pasqyron një besim në rritje se po shfaqet një rend i ri politik. Neë Development Bank në Shangai (ose “banka BRICS”) po kërkon në mënyrë aktive një zëvendësues të dollarit në formën e një monedhe sintetike dhe gjithnjë e më shumë vende po përpiqen të bashkohen me grupimin BRICS (Brazili, Rusia, India, Kina , Afrika e Jugut, plus Egjipti Etiopia, Irani, Arabia Saudite dhe Emiratet e Bashkuara Arabe). Ata e konsiderojnë monedhën e gjelbër sot si ekuivalentin e argjendit në fund të shekullit të nëntëmbëdhjetë: një hegjemon monetar i vjetëruar.

Një shekull më parë, ndërsa bota po i kthehej standardit të arit pas Luftës së Parë Botërore, John Maynard Keynes e përshkroi metalin si një “relike barbare”, sepse ai ishte monedha e konfliktit. Kur të rikthehet stabiliteti politik, çmimi i arit do të bjerë. Ndërkohë, qeveritë dhe bankat qendrore që kanë investuar në ar do të kenë blerë një mbrojtje në një botë të pasigurt.

Nga Harold James