16 Maji 2024

Nga Elmas BOGDANI

Portali belg Europe Right Now ka bërë një analizë me të gjitha problemet e procesit të hyrjes së Shqipërisë në Bashkimin Evropian. “Ndërsa në shumë vende të tjera të Ballkanit Perëndimor anëtarësimi në Bashkimin Evropian është një çështje qendrore dhe një burim ambicie për të marrë masa, sado të vogla apo simbolike të jenë ato, në Shqipëri problemi kyç është se një transformim i ngjashëm me anëtarësimin në BE, i cili do të prekte të gjitha aspektet e jetës, mund të arrihet vetëm me mbështetjen e fortë të një grupi të fuqishëm dhe/ose të gjerë shoqëror, por aktualisht nuk ka një mbështetje të tillë në Shqipëri”, thuhet në hyrje të artikullit.

Ja artikulli i plotë

“Si rezultat, shteti shumë i centralizuar dhe lidershipi i tij, përfshirë kryeministrin Edi Rama, nuk janë nën presion për të bërë gjithçka që është e mundur për të arritur anëtarësimin e plotë sa më shpejt të jetë e mundur. Kjo konfirmohet nga disa deklarata të kryeministrit Rama, për shembull në lidhje me afatin për anëtarësimin e Shqipërisë në vitin 2030, i ‘shtyrë’ më parë nga Këshilli Evropian (dhe më pas i mbështetur nga Komisioneri i Zgjerimit Varhelyi ). Thelbi i kësaj është se ai nuk insiston në data të sakta, por kërkon që procesi të ecë përpara, me afrim real, “detyrat e shtëpisë” së Shqipërisë të kryera plotësisht. Në të ardhmen e afërt mund të ketë ende probleme që mund të pengojnë procesin integrues të Shqipërisë. Sipas Steven Van Hecke , profesor në Universitetin e KU Leuven në Belgjikë, ekziston shqetësimi serioz se komuniteti shqiptar, i cili ka bërë para në ekonominë gri dhe zi, është i përfshirë në krimin e organizuar dhe ka grumbulluar pasuri të konsiderueshme, ka filluar të depërtojnë në ekonomitë e Evropës Perëndimore, duke blerë pasuri të paluajtshme në rrethe luksoze në qytete të tilla si Antëerp.

Politika e lidhur me krimin

Është domethënëse që prioritetet e presidencës belge përfshijnë luftën kundër krimit të organizuar, i cili, duke synuar grupet kriminale shqiptare dhe korrupsionin, mund të ndalojë negociatat. Në skandalin e ashtuquajtur “Metamorfoza” (hakimi i aplikacioneve të komunikimit të koduar të Sky dhe EncroChat të përdorura gjerësisht në qarqet kriminale, mesazhe që konfirmojnë lidhjen e biznesmenëve dhe politikanëve shqiptarë me krimin e organizuar) autoritetet belge nuk i kanë dhënë ende të gjitha provat. Megjithatë, është e mundur që ajo të ngrihet në kontekstin e presidencës së Belgjikës në BE. Çështja e krimit të organizuar shqiptar mund të ngrihet edhe gjatë zgjedhjeve parlamentare (dhe PE) në fund të presidencës belge.

Qëndrimet e aktorëve shtetërorë dhe grupeve shoqërore ndaj procesit të integrimit

Disa zyrtarë publikë kanë një kuptim të thellë të procesit dhe funksionimit të anëtarësimit në BE, por ndikimi i tyre politik është i papërfillshëm. Ata që punojnë në nivel profesional në këtë fushë duan ta shtyjnë procesin përpara, por nuk e ndjejnë mbështetjen e lidershipit politik. Një manifestim i kësaj është se struktura institucionale ka qenë prej vitesh e pamjaftueshme për të siguruar funksionim efektiv, me institucionet që vuajnë nga mungesa e stafit dhe ekspertizës (Ministria e Evropës dhe Punëve të Jashtme e Shqipërisë po i nënshtrohet aktualisht një ristrukturimi të plotë të burimeve njerëzore, me shumicën e mesme, renditja e menaxherëve larguar nga pozicionet e tyre).

Për më tepër, perceptimi i institucioneve të BE-së dhe në shumë raste drejtuesve të tyre në sektorin publik shqiptar është mjaft i keq. Ish-ministrja shqiptare për Evropën dhe Punët e Jashtme, Olta Xhacka , pas një takimi me Isabel Santos (raportuese e PE për shqiptarët), deklaroi në një takim të mbyllur se Isabel Santos nuk ishte në dijeni për asgjë, se takimi ishte i pakuptimtë dhe se ajo nuk donte që në të ardhmen ta takojnë atë. Santos gjithashtu nuk e takoi ministrin e Jashtëm shqiptar gjatë vizitës së saj të radhës në Shqipëri.

Lidhjet e forta

Pikëpamjet negative për institucionet dhe zyrtarët e BE-së ndajnë edhe politikanët e opozitës shqiptare. Një politikan kritikoi ashpër në mënyrë të përsëritur Parlamentin Evropian dhe përfaqësuesit e tij. Vlen të theksohet se ai nuk fajëson në radhë të parë qeverinë shqiptare për ecurinë e ngadaltë të procesit të anëtarësimit (!), por vetë BE-në dhe shtetet anëtare, të cilat, sipas tij, nuk e duan Shqipërinë në radhët e tyre dhe nuk do ta duan të jetë në një pozitë më të mirë edhe nëse vendi nuk do të drejtohej nga partia aktuale Socialiste (PS), të cilën ata e konsiderojnë të korruptuar (megjithatë, lidershipi politik shqiptar ka një reputacion të mirë dhe ka marrëdhënie të mira me Presidenten e PE Roberta Metsola dhe të saj paraardhësi David Sassoli ). Drejtues të organizatave joqeveritare dhe njerëz të rëndësishëm të biznesit mbështesin anëtarësimin në BE për shkak të efekteve pozitive që do të kishte në ekonominë shqiptare dhe kuadrin ligjor për të bërë biznes. Anëtarët e këtij grupi kanë përvojë të thellë në procesin e integrimit dhe anëtarësimit, por numri dhe ndikimi i tyre në politikë është i vogël. Sipërmarrësit dhe biznesmenët më të vegjël shqiptarë nuk e kuptojnë ose nuk janë të interesuar të anëtarësohen në BE. Arsyeja është se ekonomia e nëndheshme është një pjesë e rëndësishme e ekonomisë shqiptare, me evazion fiskal dhe operacione biznesi të papranueshme (por të toleruara nga autoritetet). Përveç kësaj, futja e rregullave të BE-së për prodhimin dhe mbrojtjen e konsumatorit, për shembull, do të krijonte gjithashtu probleme për bizneset e vogla.

Qasja në BE: Vetëm një pasaportë për në Perëndim?

Më të rinjtë, me orientim perëndimor dhe intelektualë janë pro anëtarësimit në BE, por ata janë të motivuar kryesisht nga lehtësia e vendosjes dhe punës në vendet perëndimore. Ky grup social është më i ekspozuar ndaj trendit në rritje të emigrimit. Shumica prej tyre janë të zhgënjyer nga politika shqiptare, e perceptojnë atë si të korruptuar në të gjitha nivelet dhe nuk besojnë në mundësinë e ndryshimit. Në përgjithësi, qytetari mesatar shqiptar sheh vetëm perspektivën e emigrimit më të lehtë në anëtarësimin në BE, por nuk mund të identifikohet me vlerat liberale të BE-së dhe “mbirregullimin” e saj të jetës. Qytetari mesatar shqiptar është konservator, edhe pse jo fetar, por ka një imazh të tillë për veten, dhe ksenofobia dhe racizmi janë gjithashtu një tipar i shpeshtë i shoqërisë. Një shembull i kësaj është migrimi dhe pranimi i refugjatëve në Shqipëri (MEK, Afgan, Marrëveshja italo-shqiptare), të cilën qeveria e mbështet për shkak të presionit të Perëndimit apo interesave të tjera, por pa mbështetje sociale.

Gazeta Sot