Shefi i Volkswagen E kemi dh... fare

Shefi i Volkswagen: E kemi dh... fare

Shefi i kompanisë Volkswagen në SHBA, ka pranuar se firma është treguar e pandershme duke përdorur një softuer për të manipuluar testet e emisionit të gazit.

Michael Horn tha se e kanë dh… fare.

“Kompania jonë ishte e pandershme me Agjencinë e Mjedisit, me të gjithë ju, dhe me fjalë të tjera në gjermanisht, u them: e kemi dh… fare”, tha ai.

Aksionet e kompanisë gjigande gjermane Volkswagen ranë me më shumë se 18 përqind pasi rregullatorët amerikanë zbuluan se disa nga makinat e tyre mund të manipulojnë testet zyrtare për emisionet e gazit.

Agjencia për Mbrojtjen e Mjedisit zbuloi se një softuer në disa makina me naftë mund të mashtrojë rregullatorët.

Prodhuesi gjerman u detyrua të tërheqë mbrapsht gjysmë milionë makina të premten.

Përveç kësaj, kompania rrezikon një gjobë prej miliarda dollarë.

Po ashtu zyrtarët e VW rrezikojnë edhe ndjekje penale.

Shefi ekzekutiv i VW kërkoi falje pas skandalit.

“Më vjen thellësisht keq që kemi shkelur besimin e klientëve tanë dhe të publikut,” tha Martin Winterkorn.

Ai shtoi se ka nisur një hetim për këtë pajisje, që i lejon makinat e VW të emetojnë më pak gjatë testimeve sesa kur janë në rrugë normalisht.

Pajisja gjendet në disa modele si Audi A3, VW Jetta, Beetle, Gold dhe Passat.

VW nuk po i shet më këto modele në SHBA.

SHBA thotë se gjoba për çdo makinë që nuk plotëson rregullat për emetimin e gazit shkon deri në 37.500 dollarë.

Meqë VW ka shitur mbi 482 mijë makina të tilla, gjoba mund të shkojë në 18 miliardë dollarë.

Kjo është një shumë e konsiderueshme edhe për kompaninë që së fundmi ka parakaluar kompaninë Toyota, duke u bërë makina që ka shitur më shumë në gjashtë muajt e parë të vitit në mbarë botën.

Vlera e VW në treg është rreth 66 miliardë euro.


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama