Rama pranon per der Freitag Dobet ne matematike dhe si organizator

Rama pranon per 'der Freitag': Dobet ne matematike dhe si organizator

Kryeministri Edi Rama ka dhënë një intervistë për portalin gjerman der Freitag. Ai ka folur për raportin me prindërit dhe është pyetur për të gjitha çështjet e ditës me pyetje shumë të shkurtra.

Mirëdita, zoti Kryeministër. Shefi juaj i protokollit më tha se kemi shumë pak kohë për këtë intervistë. Për këtë arsye unë do vë mënjanë listën time të pyetjeve të përgatitura  dhe do ju shkruaj  thjesht një fjalë kyçe. Sugjerimi im do të jetë që ju çdo fjale t’i përgjigjeni me dy ose tre fraza.

– A jeni dakord me këtë formë të intervistës?

Pse jo. E pra, le të përpiqemi.

-Shumë mirë. Atëherë do e fillojmë me fjalën e pare: nënë

Nëna ime?

 -Po, nëna juaj.

Gruaja më e mrekullueshme që kam njohur ndonjëherë dhe jam krenar për të.

-Babai juaj?

Dikush që kishte bindje të ndryshme nga unë dhe më lejoi në të njëjtën kohë, të jem ndryshe nga ai.

-Basketbolli?

Fokusi është në shpirtin e ekipit. Ne kemi nevojë për lojtarët të suksesshëm. Kjo doktrinë është jashtëzakonisht e rëndësishme për politikën – sepse në një parti apo edhe për të udhëhequr një vend, dikush duhet të mbështetet në një ekip të mirë.

-Cili pozicion nuk keni luajtur?

Organizator.

Ndeshja më e mirë?

Kur unë bëra më shumë pikë se kundërshtari im më i madh në karrierë. Ne kemi luajtur kundër Turqisë. Megjithatë e humbëm ndeshjen.

-Kuzhina shqiptare?

Gatime si duhet, ajo është një nga më të shijshme në botë.

–Pjatë të preferuar shqiptar?

Çdo gjë që ka gatuar gjyshja ime.

-Dhe vakti juaj i preferuar?

Kuzhinë e gjyshes sime ishte unik, pasi nuk kishte pjatë të mirë dhe të keqe.

-Shqipëria: e korruptuar, kriminale dhe e prapambetur?

Këto janë stereotipe të padobishme. Shqipëria nuk është një vend i keq, I errët. Eshtë një vend shumë i gëzuar mesdhetar me shumë diell, një mikpritje të madhe dhe fusha të bukura natyrore. Gjithashtu, Shqipëria ka për të ofruar burime natyrore dhe njerëzore të rëndësishme. Ajo ka ndryshuar plotësisht gjatë 25 viteve të fundit.

-Mëson nga Shqipëria?

Në vendin tonë njerëzit tolerojnë të gjitha fetë. Shqipëria është një shembull që praktikohet toleranca fetare.

-Refugjatët shqiptarë?

Një burim i mrekullueshëm për ata që i mirëpresin ato. Si emigrantë, shqiptarët kanë treguar për atë që ata mund të jenë në gjendje, kur kushtet politike dhe ekonomike janë në favor të tyre.

-Evropa Veriore vs Evropa Jugore?

Pa dyshim ka një mentalitet të Evropës Veriore dhe Jugore. Dhe ne jemi në mes.

-Dhe ku është dallimi?

Zakonisht thuhet se gjermanët jetojnë për punë, dhe jugorët punojnë për të jetuar. Një problem i jugorëve është se ata i perceptojnë institucionet e tyre politike me këtë qëndrim të lirshëm.

-Mesdhetar apo ballkanik?

Ne jemi të dyja.

-Evropa?

Një projekt i madh vizionar, e cila, megjithatë, është duke kaluar nëpër një fazë shumë të vështirë.

-Pse e vështirë?

Ajo nuk ka një qasje strategjike.

-Në çfarë mënyre?

Pa Shteteve të Bashkuara të Evropës është në këtë kontinent do ketë vetëm të humbur.

 -Përse?

Trupit i mungon një pjesë. Diçka si kjo kurrë nuk është e mirë.

-Angela Merkel?

Aktualisht, i vetmi person që mund të ngrejë Europën.

-Aleksandar Vuçiç (Kryeministër i Serbisë)?

Një djalë i madh.

-Serbia?

Një armik shumë i dashur.

-Kosova?

Toka dhe shpirti shqiptar.

-Droni me flamur të madh shqiptar në stadiumin e Beogradit gjatë ndeshjes së futbollit kundër Serbisë?

Një argëtim i keq dhe pa shije.

– Shqipëria e Madhe?

Një mit i dalë mode nga një kohë e shkuar.

-Politika vs Art?

Politikan është lufta ime, arti është dëshirë dhe lutje.

-Shtëpitë e lyera në Tiranë?

Kjo ishte një politikë me ngjyra. Me bukuri mund të arrish shumë.

–Kryebashkiaku Botëror në vitin 2004?

Ky çmim më ka bërë krenar, sepse ajo ishte një haraç të madh për progresin e bërë në Shqipëri.

-Ngjyrat e Edi Ramës?

Çfarë do të thotë?

–A ka ndonjë ngjyra që ju preferoni personalisht?

Ngjyrat janë përkufizimet e jetës sime. Në këtë kuptim, unë i përdor të gjitha ngjyrat.

-Artistët që ju kanë prekur në veçanti?

Paolo Uçello, Rembrandt, Paul Klee, Marcel Duchamp.

-Kryeministër?

Një privilegj i madh. Për t’u zgjedhur si i tillë, është çmimi më i lartë që mund të merret nga populli. Në të njëjtën kohë është edhe një barrë e rëndë e përgjegjësisë.

-Basketboll, art, politikë: Ju keni qenë të suksesshme kudo

Si ta përkufizoj suksesin? Suksesi është diçka shumë relative. Unë shpresoj se jetoj një jetë të mirë. Kjo do të ishte sukses për mua.

-Dhe dobësitë tuaja?

Unë kam qenë dhe jam shumë  keq në matematikë.

-Feja?

Katolike.

-Më shumë se ju nuk doni të thoni tani?

Po, vetëm katolik.

–Shqipëria pas dhjetë vjetësh?

Në Bashkimin Evropian. Dua të bëj një përqasje tjetër. Ëndërroj një  çdo shqiptar të jetë mirë dhe zhvillohet pozitivisht. Shoh një vend që lufton për më të mirën dhe jo një vend të mërzitshëm

-Edi Rama pas dhjetë vjetësh?

E imagjinoj veten në një studio me artistë, filozofë, projektues, e cila është e vendosur në një fshat të izoluar. Po, kjo do të ishte ëndrra ime.


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama