Artikuj mbi historinë

Artikuj mbi historinë

Artikujt e Shqiperia.com per Anetaresimin e Shqiperise ne NATO  jane pergatitur nga Gazetaria Dhurata Milori.

 • Kalaja Olimpe ne qytetin Ilir

  Qëllimi i ekspeditës buronte nga një këshillë e mençur e arkeologut N. Ceka, dhënë ca kohë më parë, që brenda kuadrit të Amantias të futej edhe qyteza Mavrova, gjurmët e të cilave në i gjetëm edhe pas kaq kohësh aty sipër rrugës automobilistike në kthesën e parë tek varrezat.

 • SHBA ratifikon hyrjen e Shqipërisë në NATO

  Senati amerikan voton unanimisht Protokollin e anëtarësimit të Shqipërisë në NATO. Tre ditë pasi dokumenti ishte miratuar në komisionin e Jashtëm, të njëjtën gjë ka bërë edhe senati, duke bërë kështu SHBA-në vendin e tretë, që kanë ratifikuar protokollin, pas Hungarisë dhe Letonisë.

 • Krizat ekonomike më të mëdha në histori

  xSipas këtyre parashikimeve, të paktën 100 milionë njerëz mund të vdesin nga uria. Vendet e botës së tretë do të jenë ato që do të preken më shumë. Vendet e zhvilluara do të preken nga kriza, e cila tashmë ka filluar të ndihet në çmime kudo, por nuk do të fundosen ashtu si do u ndodhë vendeve të varfra.

 • Mesjeta shqiptare, sipas dorëshkrimeve e dokumenteve që ruhen në bibliotekat e arkivat kroate

  Shqipëria dhe shqiptarët kanë qenë dhe mbeten një temë interesante si për intelektualët e dikurshëm, ashtu edhe për studiuesit e sotëm. Studiues të shumtë nga vende të ndryshme janë marrë dhe merren me studimet për origjinën, kulturën, traditën, gjuhën, fenë dhe gjithçka tjetër që ka të bëjë me shqiptarët dhe trojet e tyre etnike.

 • Qytetërimi i Pelionit te lashte, historia e te fshehtat

  Prof. as. dr. Skënder Aliu zbulon vlerat dhe historinë e kërkimeve 47-vjeçare për kufijtë e qytetërimit të vjetër. Kryeqendra e shtetit të parë Ilir që prej neolitit të vonë dhe origjina e nënës së Aleksandrit të Madh

 • Shqiperia feston

  NATO (orig: North Atlantic Treaty Organisation - sq: Organizata e Traktatit të Atlantikut Verior ) është blloku perendimor ushtarak. Kjo organizatë u themelua me firmosjen e Traktatit Atlantiko-Verior më 4 Prill 1949 me qëndër ne Bruksel. Organizata ka themeluar një sistem mbrojtjeje kolektiv ku vëndet anëtare bien dakort të mbrojnë njëra-tjetrën në rast sulmi nga një palë e jasht

 • Shqipëria, Kroacia sigurojnë ftesën për në NATO, Maqedonia mbetet jashtë

  Shqipëria do të marrë të enjten ftesën për t’u bërë anëtare të Nato-s. Kjo është konfirmuar mbrëmë në Bukuresht, në përfundim të darkës së punës mes vendeve anëtare të Alencës, ku u hap zyrtarisht dhe takimi i nivelit të lartë. Së bashku me Shqipërinë ftesa do ti jepet edhe Kroacisë. Ndërkohë, Maqedonia mbeti përfundimisht jashtë pas këmbënguljes greke për t

 • Fan Noli në historinë shqiptare

  Fan Stilian Noli, një nga personalitetet më të shquara të Shqipërisë, kujtohet si një figurë e shquar dhe e shumëanshme e letërsisë, kulturës, jetës fetare dhe politikës shqiptare. Ai ishte njeriu i alternativave, kontradiktave, tensioneve të brendshme, të cilat i kapërceu me përkushtimin e një burri shteti. Noli lindi në Qytezë, fshat i banuar nga shqiptarë në rrethin e Edr

 • Tragjedia Çame do të thotë : gjenocid,spastrim etnik,lufte fetare,shkelje e të drejtave njerëzore

  Çështja çame lindi si problem i mbrehtë në marrëdhëniet midis dy vendeve,Shqipërisë dhe Greqisë,qysh në Kongresin e Berlinit më 1878 dhe u përligj mbas vendimeve të Konferencës se Ambasadorëve në Londër më 1913,ku Çamëria dhe viset e tjera të Shqipërisë iu shkëputën me pa të drejtë,duke i kënaqur me aneksimin e tyre,shtetet fqinje.

 • Si ka qene qarkullimi monetar ne qytetin ilir

  Monedhat në Amantia i kanë gjetur me shumicë pas gërmimeve të para në kodrinën që zë syri i diellit dhe deri më vonë. Por gjetja e tyre është vështirësuar sepse vendasit në 17 vjetët e fundit këtë punë e kanë bërë më tepër të shtyrë nga nevoja dhe ndonjë përfitim i rastit.

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama