Mbi Shqiperine

Mbi Shqiperine

Shqipëria (gegnisht Shqipnia, int. Albania), zyrtarisht Republika e Shqipërisë, është shtet i pavarur në Evropën Juglindore. Shtrihet në pjesën perëndimore të Siujdhesës Ballkanike dhe kufizohet në veriperëndim me Malin e Zi, në verilindje me Kosovën, në perëndim me Republikën e Maqedonisë dhe në jug me Greqinë. Në perëndim laget me detet Adriatik dhe Jon dhe ndodhet vetëm 78 km larg Italisë përgjatë Ngushticës së Otrantos. Shqipëria ka një sipërfaqe prej 28.748 km² dhe mbi 3,5 milion banorë, prej të cilëve mbi 700 mijë banojnë në kryeqytetin dhe qendrën më të rëndësishme, Tiranën. Trashëgimtare e qytetërimit të lashtë ilir, Shqipëria ka shënuar përparim të dukshëm ekonomik, shoqëror e kulturor pas shekujsh prapambetje nën Perandorinë Osmane dhe në regjime diktatoriale gjatë shek. XX. Pas rënies së rendit komunist më 1991, Shqipëria ka përjetuar një periudhë kalimtare të vështirë por të suksesshme drejt demokracisë liberale dhe ekonomisë së tregut. Prej vitit 2009, Shqipëria është anëtare e NATO-s dhe kandidate për anëtarësim në Bashkimin Evropian. Shqipëria është dëshmuar faktor i rëndësishëm në ruajtjen e stabilitetit rajonal, duke mbështetur pavarësinë e Kosovës dhe zgjidhjen e mosmarrëveshjeve politike në Ballkan. Ndërkaq, shteti shqiptar po gëzon përmirësim infrastrukturor dhe zhvillim të turizmit; po ashtu, mban vendin e 25-të në botë për mirëmbajtjen e ambientit.

 • Himni Kombetar

  17 vite më parë
  Himni Kombetar

  Në një vështrim të përgjithshëm, çështja e himneve kombëtare të vendeve të ndryshme është një problem i cili filloi të popullarizohej fillimisht në Angli, diku aty nga mesi i shek. XVIII.

 • Artet e Bukura

  23 vite më parë
  Artet e Bukura

  Fillimet e artit figurativ n? truallin e Shqip?ris? jan? t? her?shme. Gjurm?t e para i p?rkasin periudhes se neolitit. N?p?rmjet zbulimeve t? shumta arkeologjike, n? zona t? ndryshme t? vendit, jan? gjetur qindra e mij?ra qeramika, terrakota, zbukurime ne metal etj., q? u p?rkisnin fiseve ilire, paraardh?sve t? drejtp?rdrejt t? shqiptar?ve t? sotem.

 • Muzika Shqiptare

  23 vite më parë
  Muzika Shqiptare

  Folklori muzikor përbën një ndër pasuritë më të çmuara të vendit. Në përshkrimet e studjusve të huaj të ardhur në Shqipëri gjatë shekujve XVIII-XIX është arritur përafërsisht në konkluzionin se pasuria kryesore e Shqipërisë është folklori muzikor, por ka edhe krom edhe naftë.

 • Kinemaja Shqiptare

  23 vite më parë
  Kinemaja Shqiptare

  Filmi hyri në Shqipëri në vitet 1911-12. Shfaqjet e para publike u dhanë në qytetet Shkodër e Korçë. Sallat e para të kinemave si institucione publike u ngritën me iniciativë private pas Luftës I Botërore, në qytetet Vlorë, Korçë, Tiranë, Shkodër, Berat.

 • Teatri

  23 vite më parë
  Teatri

  Prania e ndertimeve te teatrove antike monumentale arkitektonike , në qendrat ilire si Apolloni, Butrint, Bylis (Hekal), Nikoia (Klos), Orik Foinika (Finiq), Sofratikë (pranë Gjirokastrës), Dyrahu (Durësi), flasin për praninë e aktiviteteve teatrore gjatë antikitetit duke patur influenca të teatrit të antikitetit grek, me të cilin këto qendra mbajtën lidhje për shumë kohë.

 • Arkitektura Shqiptare ne shekuj

  Trashegimia arkitektonike sa e larme per nga gjinite, po kaq e hereshme nga fillesa dhe e gjere per nga kohezgjatja, perben nje pasuri te rendesishme per historine e popullit tone

 • Shqiptaret Popull Solidar

  23 vite më parë
  Shqiptarët Popull Solidar

  Shqiptarët si popull nuk kanë lidhje gjenetike me popujt fqinjë, në prekje territoriale të drejtpërdrejtë. Në pemën gjenealogjike të familjes indoeuropiane gjuha e tyre vendoset si degë më vete, ndërmjet greqishtes e latinishtes. Shqipja nuk ka lidhje bijërie (filiacioni) dhe as motërie me ndonjë prej gjuhëve të gjalla të familjes ku bën pjesë.

 • Kanun e Kuvend

  23 vite më parë
  Kanun e Kuvend

  Kanuni është një monument kulturor historik i së drejtës tradicionale të shqiptarëve. Shqiptarët kanë trashëguar deri në shekullin e 20-të dy kanune: "kanunin e lekëve" - Kanunin e Lekë Dukagjinit, që kishte pushtet në viset mbi lumin Drin; "kanunin e gegëve" - Kanunin e Skënderbeut, që kishte pushtet në gjithë pjesën tjetër të Shqipërisë veriore.

 • Eposi shqiptar i kreshnik?ve

  Eposi shqiptar i veriut, ose cikli i kreshnik?ve, erdhi n? v?mendjen e studiuesve para nj? shekulli. Ai u shfaq pik?risht n? p?rmbyllje t? epok?s s? Rilindjes Komb?tare, q? me t? drejt? ?sht? quajtur shekulli i ?kultit t? epopes??.

 • Koleksioni i kodik?ve

  23 vite më parë
  Koleksioni i kodik?ve

  Koleksioni i kodik?ve (the codex) p?rb?n nj? prej pasurive m? t? r?nd?sishme kulturore t? popullit shqiptar n? t? gjitha koh?rat dhe nj? pasuri me vlera bot?rore. Ky koleksion, i cili ruhet n? Arkivin Qendror t? Shtetit, p?rb?het nga mbi 100 v?llime, q? p?rb?jn? vepra t? plota (dor?shkrime) dhe 17 fragmente, t? cil?t, t? gjith? s? bashku, njihen si "fondi 888".

 • Fotografia Shqiptare

  23 vite më parë
  Fotografia Shqiptare

  Trashegimia lene nga Dinastia Marubi eshte nder me te njohurat ne fushen e fotografise evropiane ne gjysmen e dyte te shek.XIX dhe gjysmen e pare te shek.XX. Dinastia Marubi fillon me Pjeter Marubin i lindur ne Piacencia (Itali1834 ) dhe I detyruar . te mberrije ne shkoder 1856 pas ndjekjeve te pushtuesve austro hungareze . Ne Shkoder Marubi nis aktivitetin e tij artistik ne disa fusha njeherazi

 • Besimet fetare

  23 vite më parë
  Besimet fetare

  Megjithese jezuitet erdhen me vone ne Shqiperi ata e rroken shpejt natyren dhe kulturen shqiptare Bie ne sy revista e tyre patriotike ?leka ?.Kurse per Franceskanet dallohet Pater Gjergj Fishta I konsideruar si poet Kombetar Shqiptar dhe themelues I alfabetit te gjuhes shqipe ne Kongresit te Manastirit.

 • Arkeologjia

  23 vite më parë
  Arkeologjia

  Interesi për vlerat arkeologjike të Shqipërisë nis qysh në shek. XIX kur studjues të gjeografisë historike iu kushtuan lokalizimit dhe identifikimit të të dhënavenga burimet antike.

Pozita gjeografike

Laguna e Karavastase

Laguna e Karavastase

Ndahet nga deti nëpërmjet një brezi të gjërë rëre, të mbuluar nga pylli i dendur, buzë te cilit ndodhet një plazh mjaft i madh. Lidhet me detin me tri kanale, njëri prej të cilëve artif

17 vite më parë | Lexo më shumë »
 • SISTEMI BANKAR

  SISTEMI BANKAR

  Banka e Shqiperise eshte i vetmi autoritet per licencimin e bankave per te ushtruar veprimtari bankare ne Shqiperi. Banka e Shqiperise percakton me akt nenligjor shumen e kapitalit minimal fillestar te bankave dhe ndryshimin e kesaj shume nga njera p

  23 vite më parë | Lexo më shumë »
 • Transporti

  Transporti

  TRANSPORTI   KORRIDORET RRUGORE   PORTET DETARE   Transporti ajror   Shqiperia ka sot vetem nje aeroport nderkombetar civil.Aereporti i Rinasit, i ndertuar pas Luftes se Dyte Boterore, ka nje kapacitet perpunimi p

  23 vite më parë | Lexo më shumë »

Kultura Shqiptare

Veshje Popullore Shqiptare

Veshje Popullore Shqiptare

Nga Aferdita OnuziFotot e ketij artikulli mund ti gjeni dhe tek Galeria e Shqiperia.Com duke klikuar ketu Bashkë me zhvillimin e banesës popullore u zhvillua dhe u pasurua edhe mënyra e mobilimit të mjedisit të saj. Në

17 vite më parë | Lexo më shumë »

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama