Ekspozita e Botës së Përtejme

Me mijëra njerëz kanë pritur në radhë për të parë një ekspozitë të veçantë, me temë nga bota e përtejme. Ndonëse shfaqja ka magjepsur një pjesë të publikut, ka alarmuar grupet fetare, pasi në shoqërinë tajvaneze vdekja ende konsiderohet tabu.

Vampirë kinezë, koka fluturuese dhe organe pa trup janë ekspozuar në Tajvan duke tërhequr me mijëra njerëz. Shitja e biletave u desh të pezullohej përkohësisht dy herë në ditën e hapjes për të shmangur mbipopullimin brenda Muzeut të Artit “Tainan”.

Ekspozita e Botës së Përtejme

Shfaqja, e cila ka hasur në kundërshtimin e fortë të besimeve fetare përmban artefakte tradicionale dhe vepra arti për jetën e përtejme në kultura të ndryshme aziatike. Në qendër të ekspozitës qendrojnë tre vampirëve kinezë në madhësi reale që kërcejnë, kufoma të ringjallura, gjymtyrët e ngurtësuara të të cilëve nënkuptojnë se ata mund të lëvizin vetëm duke kërcyer së bashku.

“Unë prisja që shumë njerëz të vinin, por asnjëherë këtë shpërthim vizitorësh,” tha Lin Yu-chun, drejtore e muzeut.

Lin tha se pandemia Covid-19 i kishte bërë diskutimet për vdekjen më të spikatura në shoqërinë tajvaneze gjatë viteve të fundit, edhe pse në përgjithësi është një temë tabu në kulturën kineze.

“Shumë prej nesh janë prekur drejtpërdrejt dhe u është dashur të përballen me vdekjen,” tha ajo.

Vizitorët mund të shohin përshkrime të fantazmave nga Tajlanda si dhe vizatime të shpirtrave të botës së krimit japonez dhe vepra nga artistë tajvanezë.

“Fantazmat aziatike priren të jenë më femërore, ka më shumë fantazma që janë femra,” shpjegoi Lin, ndërsa “fantazmat perëndimore priren të duken të rreptë siç është vampiri”.

Ndonëse shfaqja ka magjepsur një pjesë të publikut, ka alarmuar grupet fetare. Një kishë e krishterë në Tajvanin verior e kritikoi ekspozitën duke u shprehur se “përdhos vendin dhe njerëzit”, sipas mediave locale.

Ekspozita e Botës së Përtejme

Por Tony Lyu, një polic në të njëzetat e tij që vizitoi ekspozitën, tha se shfaqja e kishte bërë të reflektonte.

“Do të përpiqem të mos bëj gjëra të këqija tani e tutje për shkak të frikës (për të shkuar në ferr),” qeshi Lyu.

Pergatiti  Besmira Pelushaj

NaTvOranws