17 Shkurt 2024

Të paktën 273 persona janë arrestuar në 32 qytete ruse që nga vdekja e Alexei Navalny, kundërshtarit të Presidentit Vladimir Putin, sipas grupit të të drejtave OVD-Info.

Sipas Reuters, ky është numri më i madh i arrestimeve në ngjarjet politike në Rusi që nga shtatori 2022, kur më shumë se 1300 u arrestuan në demonstratat kundër një “mobilizimi të pjesshëm” të rezervistëve për fushatën ushtarake në Ukrainë.

Navalny, një ish-avokat 47-vjeçar, ra pa ndjenja dhe vdiq të premten pas një shëtitjeje në koloninë penale të Arktikut, ku po vuante një dënim prej tre dekadash, tha shërbimi i burgut.

OVD-Info, e cila raporton për lirinë e tubimit në Rusi, tha se numri më i madh i arrestimeve ndodhi në Shën Petersburg dhe Moskë, ku lëvizja e Navalny-t ishte tradicionalisht e fortë, me 59 dhe 47 të arrestuar.

OVD-Info raportoi gjithashtu arrestime individuale në qytete më të vogla në të gjithë Rusinë, nga qyteti kufitar i Belgorodit, ku shtatë u vranë në një sulm me raketa ukrainase të enjten, deri në Vorkuta, një postë minierash në Arktik, dikur qendër e kampeve të punës gulag të epokës së Stalinit.

Pamjet e filmuara nga Reuters në Moskë treguan forcat e rendit duke grumbulluar njerëzit në tokë në dëborë, afër një vendi ku vajtuesit kishin lënë lule dhe mesazhe në mbështetje të liderit të vdekur të opozitës.

“Në çdo departament policor mund të ketë më shumë të arrestuar sesa në listat e publikuara”, tha OVD-Info. “Ne publikojmë vetëm emrat e atyre personave për të cilët kemi njohuri të besueshme dhe emrat e të cilëve mund t’i publikojmë”.

Reuters nuk mundi të verifikonte menjëherë numërimin, ndërsa policia nuk pranoi të komentonte.

Gazeta Panorama