Përplasja jonë me galaktikën tjetër ka filluar, tashmë po formohen yje të reja.

Kur dëgjojmë për përplasjen e galaktikës sonë të Rrugës së Qumështit me dikë tjetër, menjëherë mendojmë për Andromeda – një galaktikë e madhe spirale që duhet të përplaset me tonën pas rreth katër miliardë vjetësh.

Por kjo nuk është galaktika e vetme që përplaset me Rrugën e Qumështit. Retë magelanike, ose dy galaktika xhuxhë të çrregullt që rrotullojnë tonën, tashmë kanë filluar të na afrohen, dhe duket se në një farë kuptimi ka filluar një përplasje midis galaktikës sonë dhe Reve të Mëdha dhe të Vogla magelanike. Për shkak të pasojave të kësaj përplasje, yje të rinj tashmë po lindin.

Shenjat e para të përplasjes

Astronomët kanë vëzhguar një gjurmë të gjatë të gazit që shtrihet nga Retë magelanike që nga vitet 1960, të cilat ne i quajmë Creek Magellan. Ajo gjurmë e gazit shtrihet përmes polit galaktik të jugut të Rrugës së Qumështit, shkruan EarthSky.

Retë e Magelanit supozohet të përplasen me galaktikën tonë për miliarda vjet në kuptimin e vërtetë të fjalës, por sipas të dhënave më të fundit të paraqitura nga astronomët në tubimin e Shoqatës Astronomike Amerikane (AAS) në Honolulu më 8 janar, duket se ato tashmë janë shfaqur së pari shenjat e përplasjes.

Në mënyrë të veçantë, yjet e rinj zakonisht formohen kur bashkojnë galaktikat, dhe astronomët kohët e fundit kanë vërejtur një grumbull të ri yjesh në periferi të galaktikës sonë, afër rrëmujës së Magelan. Zona është shtëpi e yjeve më të vjetër në galaktikën tonë, dhe ekspertët kanë zbuluar se yjet e këtij grupi janë të përbërë nga materiale nga reja e Magelan, transmeton KosovaPress.

Kohët e fundit shkencëtarët kanë kuptuar se reja e madhe magelanike (LMC) është një kërcënim për galaktikën tonë.

Sipas një studimi të botuar në revistën shkencore ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’ në janar 2019, Reja e Madhe Magelanike është e sigurt që do të përplaset me galaktikën tonë, shumë përpara se të mendonim. Ky zbulim erdhi pasi shkencëtarët bënë simulime kompjuterike të lëvizjes së LMC.

Shkencëtarët vlerësojnë se LMC aktualisht është rreth 163,000 vite dritë larg dhe po lëviz me një shpejtësi prej 400 kilometrash në sekondë. Por simulimet nga astrofizikanët në Universitetin Durham tregojnë se Reja e Madhe Magelanike do të ngadalësohet në një moment, do të kthehet drejt nesh dhe do të përplaset me galaktikën tonë. Përplasja duhet të ndodhë pas rreth 2.5 miliardë vjetësh.

Përplasja jonë me galaktikën tjetër ka filluar

Ekziston mundësia që një përplasje të aktivizojë një vrimë të zezë në qendër të galaktikës sonë dhe të fillojë të gëlltisë gjithçka rreth saj, duke zmadhuar dhjetë herë.

Shkencëtarët dyshojnë se ndërsa bashkohen Rruga e Qumështit dhe LMC, yjet ose planetët do të përplasen me njëri-tjetrin, por një galaktikë e ardhshme me më shumë se 250 miliardë yje do të bëjë akoma një rrëmujë brenda Rrugës sonë të Qumështit, sipas astrofizikanit Carlos Frank nga Universiteti Durham.

“Gjithçka do të prishet brenda galaktikës sonë, dhe sistemi diellor mund të hidhet në hapësirën e jashtme. Nëse kjo ndodh, unë dyshoj nëse pasardhësit tanë, nëse ka, do të jenë në gjendje të mbijetojnë, “shpjegoi ai./KosovaPress

O.J/DITA