Koronavirusi/ Mjeku specialist Profesori David Paterson jep shpresa: Në Australi po shërojmë pacientë me këtë ilaç, kjo është një provë e madhe klinike

16 MARS 2020

Të gjithë në këtë situatë të pazakontë që po kalojmë janë sy e veshë për nshpikjen e vaksinës. Një mjek i specializuar në sëmundjet infektive beson se ai dhe ekipi i tij mund të ketë gjetur një kurë për koronavirusin e ri, COVID-19, shkruan The Chronicle.

Sëmundja ka vrarë më shumë se 6.500 njerëz në nivel global, përfshirë pesë australianë, pasi u identifikua për herë të parë në Ëuhan, Kinë, në Dhjetor 2019.

Por studiuesit në Qendrën për Kërkime Klinike të Universitetit të Queensland besojnë se dy ilaçe mund të zhdukin plotësisht virusin.

E para është një ilaç që përdoret për të luftuar HIV-in, ndërsa tjetri është një trajtim anti-malarie i njohur si klorokina, i cili është harruar kryesisht për shkak të një rezistence gjenetike në rritje ndaj sëmundjes së lindur nga mushkonjat.

Profesori David Paterson shpreson që pacientët t’i nënshtrohen një prove klinike të të dyja ilaçeve deri në fund të marsit.

Ai tha se nuk do të ishte e gabuar t’i konsideroni ilaçet një ‘trajtim ose kurë’ të mundshme për infeksionin vdekjeprurës të frymëmarrjes.

Profesori Paterson tha se një nga ilaçet u ishte dhënë disa prej pacientëve, duket çuar në ‘zhdukjen e virusit’.

Ai tha se është një ‘trajtim potencialisht efektiv’ që duhet të konsiderohet menjëherë për një gjykim mjekësor në shkallë të gjerë.

“Ajo që ne duam të bëjmë për momentin është një provë e madhe klinike në të gjithë Australinë, në 50 spitale, dhe ajo që do të krahasojmë është një ilaç, kundrejt një ilaçi tjetër, kundrejt kombinimit të dy ilaçeve”, tha profesori Paterson.

Ndërsa trajtimi ka rezultuar i suksesshëm në disa pacientë që mbajnë COVID-19, Profesor Paterson tha se testimi nuk ishte kryer në një mënyrë të kontrolluar ose të matur.

Vendimi për të provuar ilaçin u mor për herë të parë pasi njerëzit kinezë në Australi sugjeruan trajtimin pasi dëgjuan rezultatet pozitive që kishin dhënë këto ilaçe në Kinë.

“Ajo valë e parë e pacientëve kinezë që kemi pasur (në Australi), ata të gjithë u bënë shumë mirë, kur u mjekuan me ilaçin HIV”, tha profesori Paterson.

Nga: Gazeta Sot