Studimi i ri gjen një korrelacion, por provat klinike janë ende në zhvillim e sipër

Vendet me politika të detyrueshme për të vaksinuar kundër tuberkulozit regjistrojnë më pak vdekje të koronavirusit sesa vendet që nuk i kanë ato politika, ka referuar një studim i ri.

Studimi paraprak i postuar në medRxiv, një faqe për hulumtime mjekësore të pabotuara, gjen një lidhje midis vendeve që kërkojnë nga qytetarët që të marrin vaksinën e bacilit Calmette-Guerin (BCG) dhe atyre që tregojnë më pak numrin e rasteve të konfirmuara dhe vdekjeve nga Covid-19. Megjithëse vetëm një lidhje, klinicistët në të paktën gjashtë vende po kryejnë prova që përfshijnë dhënien e punonjësve të vijës së parë shëndetësore dhe të moshuarve vaksinën BCG për të parë nëse me të vërtetë mund të sigurojë njëfarë niveli të mbrojtjes kundër koronavirusit të ri.

Gonzalo Otazu, asistent profesor në Institutin e Teknologjisë në New York dhe autor kryesor i studimit, filloi të punojë në analizë pasi vërejti numrin e ulët të rasteve në Japoni. Vendi kishte raportuar disa nga rastet e konfirmuara më të hershme të koronavirusit jashtë Kinës dhe nuk kishte krijuar masa bllokimi si shumë vende të tjera.

Otazu tha se ai e dinte për studimet që tregojnë se vaksina BCG siguronte mbrojtje jo vetëm të baktereve të tuberkulozit, por edhe llojeve të tjera të semundjeve ngjitese. Ekipi i tij mblodhi të dhënat se cilat vende kishin politika universale vaksinimi BCG dhe kur u vendosën ato politika. Më tej krahasuan numrin e rasteve të konfirmuara dhe vdekjeve nga Covid-19 për të gjetur një lidhje.

Ndër vendet me të ardhura të larta që tregojnë numër të madh të rasteve Covid-19, SH.B.A dhe Italia rekomandojnë vaksinat BCG por vetëm për njerëzit që mund të jenë në rrezik, ndërsa Gjermania, Spanja, Franca dhe Mbretëria e Bashkuar kanë pasur politika të vaksinimit BCG por i kanë mbyllur ato vite deri në dekada më parë. Kina, ku filloi pandemia, ka një politikë vaksinimi BCG, por ajo nuk u zbatua shumë mirë para vitit 1976, tha Otazu. Vendet e tjera përfshirë Japoninë dhe Korenë e Jugut, të cilët kanë arritur të kontrollojnë sëmundjen, kanë politika universale vaksinimi BCG. Të dhënat për rastet e konfirmuara nga vendet me të ardhura të ulëta u konsideruan jo aq të besueshme për të dhënë një gjykim të fortë.

Kujdes nga nxitimi

Me afro 900,000 raste dhe 45,000 vdekje, bota po lufton të kontrollojë Covid-19. Çdo vaksinë për këtë sëmundje është më shumë se një vit larg nga të qenit në dispozicion dhe efektiviteti i ilaçeve nën provë nuk do të dihet për muajt e ardhshëm. Kjo është arsyeja pse është e arsyeshme të shihet nëse vaksina BCG mund të sigurojë mbrojtje kundër Covid-19, tha Eleanor Fish, profesor në departamentin e imunologjisë të Universitetit të Torontos. Studimi i Otazu ende nuk i është nënshtruar shqyrtimit nga kolegët, një kriter i rreptë për studime shkencore.

“Do t’i lexoja rezultatet e studimit me kujdes të jashtëzakonshëm,” tha Fish.

Otazu, i cili tha se ai tashmë ka marrë komente nga ekspertë të tjerë, është duke punuar në një version të dytë të studimit të tij që do të trajtojë disa nga shqetësimet e tyre. Ai gjithashtu ka paraqitur studimin për një proces zyrtar rishikimi me revistën Frontiers in Health Health.

“Duket sikur vaksina BCG krijon faqeshënues që sistemi imunitar të përdoret më vonë”

Një nga të parët që zhvilloi gjykimin e efektivitetit të vaksinës BCG kundër koronavirusit është Mihai Netea, një ekspert i sëmundjes infektive në Qendrën Mjekësore Radboud Universiteti në Hollandë. Ekipi i Netea ka regjistruar tashmë 400 punonjës shëndetësorë në testim — 200 morën vaksinën BCG dhe 200 morën një placebo. Ai nuk pret që të ketë ndonjë rezultat për të paktën dy muaj. Netea do të fillojë gjithashtu një gjykim të veçantë për të studiuar efektivitetin e vaksinës BCG tek personat me moshë  me te vjetër se 60 vjeç. Testime të tjera po zhvillohen në Australi, Danimarkë, Gjermani, Sh.B.A dhe Sh.B.A.

Shkencëtarët ende po punojnë për të kuptuar më mirë pse vaksina BCG mund të jetë e efektshme kundër tuberkulozit por dhe mikrobeve të sëmundjeve te tjera. Puna dhjetëvjeçare e Netea tregon se vaksina BCG sensibilizon sistemin imunitar në atë mënyrë që, sa herë që ndonjë patogjen që mbështetet në të njëjtën strategji sulmi si sulmet e baktereve të tuberkulozit, ai është i gatshëm të përgjigjet në një mënyrë më të mirë se sistemi imunitar i atyre të cilët nuk e kanë marrë vaksinën.

“Duket sikur vaksina BCG krijon reference që sistemi imunitar të përdoret më vonë në jetë,” tha Netea.

Edhe nëse vaksina BCG tregohet të jetë efektive, kjo nuk është arsye për të vaksina te tilla.

“Njerëzit nuk duhet të grumbullohen ose të përpiqen të marrin vaksinat BCG si me historine e letres higjienike,” tha Otazu. Ekziston një shans i vogël që vaksina BCG mund të rrisë rrezikun e koronavirusit, por shkencëtarët nuk do ta dinin deri pas provave klinike.

Në çdo rast, vaksina BCG nuk duhet të jetë mjeti i vetëm për të luftuar Covid-19.

“Asnjë vend në botë nuk ka arritur të kontrollojë sëmundjen vetëm sepse popullata ishte e mbrojtur nga BCG,” tha Otazu. Rastet e distancimit, testimit dhe izolimit shoqëror duhet të zbatohen për të menaxhuar përhapjen e sëmundjes.