Kryeministri i Saarland, Tobias Hans (CDU), dëshiron të ulë çmimin e karburantit me rreth 50 cent

ADAC pret që çmimet e karburanteve të mbeten në këtë nivel të lartë për një kohë të gjatë. Disa njerëz, por edhe kompani, vështirë se mund të përballojnë më një mbushje të plotë të makinës. Prandaj, kryeministri i Saarland Hans bën thirrje për uljen e taksave.

Kryeministri i Saarland, Tobias Hans (CDU), dëshiron të ulë çmimin e karburantit, i cili është rritur në qiell si pasojë e luftës në Ukrainë, me rreth 50 cent. Demokristiani, i cili po përballet me zgjedhjet shtetërore më 27 mars, tha për Düsseldorf “Rheinische Post”: “Bazuar në 2.15 euro si cmimi aktuale për litër Super E10, mund të arrijmë një çmim prej 1.62 euro për litër me një frenimi i çmimi, pra 53 cent më lirë se aktualisht.”

Kjo do të ishte e mundur me një ulje të përkohshme të TVSH-së në të paktën shtatë për qind. “Ne i mora këto masa gjatë pandemisë, dhe tani duhet një procedurë urgjente midis Bundestagut dhe Bundesratit”, theksoi Hans. Si hap i dytë, taksat e energjisë do të duhet të reduktohen përkohësisht në minimumin e lejuar nga BE. “Në këtë mënyrë mund t’i shpëtojmë cmimit prej dy euro e më shumë për litër karburant”, tha kreu i qeverisë së Saarland. Është e rëndësishme “që të ketë një sinjal, që ne veprojmë. Çmimet nuk duhet të rriten gjithmonë.”

CDU e Saarland dëshiron të mbështesë familjet me bonusin e saj të energjise se riciklueshme. CDU kerkon që qytetaret të zëvendësojne sistemet e vjetra të ngrohjes me naftë me sisteme ngrohjeje që përdorin energji të rinovueshme. “Kjo do të na bëjë më pak të varur nga gazi dhe nafta nga Rusia,” tha Hans. Vetëm në këtë mënyrë Gjermania nuk mund të shantazhohet: “Ne nuk duhet të vazhdojmë ta ushqejmë luftën me konsumin tonë të energjisë.

Lidhur me pyetjen nëse, në kundërshtim me vendimin për heqjen e energjisë bërthamore, termocentralet bërthamore duhet të vazhdojnë të përdoren, kryeministri shpjegoi: “Duhet ta shqyrtojmë këtë me mendje të hapur dhe pa ndalime të të menduarit. Nuk mund të gjykoj nëse është e mundur pa vonesë të mëtejshme për të mbajtur në punë termocentralet bërthamore.”

Në fakt, rritja ekstreme e çmimeve të karburanteve ndoshta po stepet. Çmimet kanë rënë pak si për naftën ashtu edhe për benzinën premium E10, siç njoftoi ADAC të shtunën. Sipas kësaj, nafta kushton 2,312 euro për litër mesatarisht të premten në mbarë vendin, që është 0,9 cent më pak se të enjten. E10 u lirua me 0.2 cent në 2.20 euro për litër. Megjithatë, ADAC aktualisht nuk sheh shenja të një “ndalimi serioz”.

Ditët e mëparshme, çmimet e karburanteve ishin rritur me dy shifra nga një ditë në tjetrën, duke i çuar ato në lartësi të paprecedentë. Ndikuesi më i rëndësishëm është lufta në Ukrainë dhe efektet e saj në tregjet e mallrave. Që nga fillimi i luftës dy javë më parë, çmimet e karburanteve janë rritur në mënyrë dramatike. Që atëherë, çmimi i naftës është rritur me gati 65 cent për litër dhe E10 me 45 cent.

Shoqata e industrisë së transportuesve gjermanë të mallrave ka paralajmëruar tashmë për krizën më të keqe të furnizimit në Gjermani që nga fundi i Luftës së Dytë Botërore për shkak të rritjes së mprehtë të çmimeve të benzinës. Ekzistonte rreziku i “rafteve pjesërisht të zbrazura të supermarketeve”, tha kryetari i Shoqatës Federale të Transportit të Mallrave dhe Logjistikës (BGL), Dirk Engelhardt, “Bild” të shtunën. Arsyeja është se gjithnjë e më shumë transportues mallrash nuk mund të përballojnë më kostot e larta të karburantit.

“Situata është shumë më e tensionuar sesa me Corona,” tha Engelhardt. “Kriza më e keqe e furnizimit në 70 vjet është e afërt.” Gjermania “po shkon drejt një situate si ajo në Angli pas Brexit”.

Shefi i BGL i bëri thirrje Ministrit Federal të Ekonomisë Robert Habeck (Të Gjelbrit) që të trajtojë problemin dhe të flasë me industrinë për lehtësimin. “Nëse Robert Habeck nuk vepron tani, Gjermania kërcënohet me një pengesë të madhe të furnizimit,” tha Engelhardt. Së fundmi, ai i shkroi një letër Habeck në fillim të javës, por ende nuk ka marrë përgjigje.

Kjo është mënyra se si Irlanda zbut çmimet

Në Irlandë, qeveria dëshiron të paguajë përkohësisht shoferët e kamionëve 100 euro në javë për t’i mbështetur ata përballë rritjes së madhe të çmimeve të karburantit. Kjo njeh rolin e kompanive në “mbajtjen e vendit në funksion”, tha të premten ministri irlandez i Transportit Eamon Ryan, sipas një raporti nga Irish Times . Masa fillimisht do të zbatohet për tetë javë dhe më pas do të rishikohet. Ata donin të ndihmonin përafërsisht 20,000 shoferët në industri në funksion të “rrethanave të jashtëzakonshme” të shkaktuara nga lufta në Ukrainë, tha ai.

Pak ditë më parë, qeveria irlandeze njoftoi se do të ulë taksat për benzinën dhe naftën. Taksa për benzinën do të ulet me 20 cent dhe për naftën me 15 cent. Masa duhet të zbatohet deri më 31 gusht.