Edhe në Francë, çmimet e karburanteve po rriten jashtëzakonisht. Qeveria po reagon dhe kërkon koncesione edhe nga kompanitë e naftës.

Duke pasur parasysh çmimet jashtëzakonisht të larta të karburantit , qeveria franceze dëshiron të japë një zbritje prej 15 cent për litër. Kryeministri Jean Castex njoftoi në Twitter të shtunën në mbrëmje se përfitimi do të jetë i vlefshëm për katër muaj nga prilli.

Në një intervistë për gazetën franceze “Le Parisien”, Castex tha se zbritja duhet të bëhet direkt në pikat e shitjes, edhe nëse atje do të ishte ende i shfaqur çmimi normal. Më pas, klientët do të merrnin zbritjen kur paguanin, dhe kjo do të zbatohej për të gjitha karburantet.

Sipas Castex, ky hap do t’i kushtojë shtetit rreth dy miliardë euro. Castex u kërkoi kompanive dhe shpërndarësve të naftës të bëjnë një gjest shtesë për të lejuar ulje të mëtejshme të çmimeve për konsumatorët.

Hans sheh gjithashtu një shans për reduktime në Gjermani
Në Gjermani, kryeministri i Saarland, Tobias Hans (CDU), i cili aktualisht është në fushatë, beson se një ulje e çmimit të karburantit me rreth 50 cent për litër është e mundur. “Duke filluar nga 2,15 euro aktuale për një litër Super E 10, ne mund të arrijmë një çmim prej 1,62 euro për litër me frenim të çmimit të karburantit, pra 53 cent më lirë se aktualisht”, tha Hans nga Düsseldorf “Rheinische Post”. Kjo do të mundësohet nga një ulje e përkohshme e TVSH-së në shtatë për qind.

“Ne ishim në gjendje ta bënim këtë brenda pak ditësh gjatë pandemisë së koronës, dhe kjo tani duhet të bëhet gjithashtu në një procedurë urgjente midis Bundestagut dhe Bundesratit”, tha ai për gazetën. Në një hap të dytë, taksat e energjisë do të duhet të reduktohen në minimumin e lejuar nga BE-ja për një periudhë të kufizuar kohore.
“Në këtë mënyrë mund t’i shpëtojmë dy euro e më shumë për litër karburant”, tha kryeministri, i cili duhet të përballet me zgjedhjet shtetërore në Saarland në fund të muajit. Për të është gjithashtu e rëndësishme që “ka një sinjal se po marrim masa. Çmimet nuk duhet të rriten gjithmonë.” (dpa, AFP, Tagesspiegel)