4 Shtator 2022

Agjencia Ndërkombëtare e Energjisë Atomike ka deklaruar se termocentrali bërthamor në Zaporizhzhia vijon të jetë në rrezik si pasojë e dëmtimit të rëndë nga lufta Rusi-Ukrainë.

Termocentrali, i vendosur në Ukrainë, kishte humbur më parë lidhjen me tre linjat e tjera të jashtme të energjisë gjatë një sulmi nga ushtria ruse dhe tani po furnizohet me energji vetëm nga termocentrali, tha IAEA në një deklaratë.

Nëse uzina dëmtohet, mbetjet bërthamore nga uzina, rreth dyfishi i madhësisë së Çernobilit, mund të përhapen në të gjithë Evropën.

Rusia dhe Ukraina kanë drejtuar gishtin ndaj njëra-tjetrës në lidhje me trupat e kujt po e dëmtojnë centralin, me presidentin ukrainas Volodymyr Zelensky që i quajti sulmet “terror bërthamor rus”.

Ekspertët e IAEA mbërritën në termocentral të enjten pasi autoritetet ukrainase paralajmëruan se “çdo parim i sigurisë bërthamore është shkelur” në central dhe “ajo që është në rrezik është jashtëzakonisht serioze dhe jashtëzakonisht e rëndë dhe e rrezikshme”.

Pas mbërritjes, IAEA zbuloi se “kishte dëmtime në depozitimin e mbetjeve të ngurta radioaktive të objektit, tubin e ventilimit të ndërtesës speciale 1 dhe ndërtesën e trajnimit [centralit bërthamor]”, sipas deklaratës.

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres ka thënë se uzina, e cila është më e madhja në Evropë, paraqet një “rrezik maksimal për botën tonë” dhe bëri thirrje që ekspertët e IAEA të monitorojnë objektin.

Gazeta Shqip