Zbulohet planeti ku jetojne krijesa gjigande

Zbulohet planeti ku jetojne krijesa gjigande

Një planet i ri që është 7 herë më i madh se Toka është titulluar Toka e Goxillave! Shkencëtarët besojnë se “Mega Toka” gjigante që ndodhet 4,5 bilion vite dritë nga Toka ka potencialin për të mbajtur një jetë në të, megjithëse nuk dihet e çfarë lloji. Planeti i gurtë, Kepler-10c,  i pari i llojit të vet, besohej se nuk mund të kishte potencialin për të pasur jetë.

Si rezultat zbulimi ka shokuar shumë persona. Zbulimi u deklarua sot nga një grup nga Qëbdra Smithsoniane në Harvard, Washington D.C. " Gjetja e Kepler - 10c na tregon se planetët shkëmbore mund të formohen shumë më herët se sa kemi menduar, dhe në qoftë se ju mund të bëni shkëmbinj , ju mund të bëni jetën . "

Planeti , i cili është ulur pranë një botë të përbërë krejtësisht nga llava , është thënë të jetë rreth 11 miliard vjeçare, pothuajse sa dyfishi i Tokës. Kepler - 10c, siç sugjeron emri , është zbuluar nga Agjensia Hapësinore e SHBA Kepler teleskop. Teknika jep një diametër - në këtë rast, 29.000 km, ose pak më shumë se dy herë sa gjerësia e Tokës - por jo një masë . Për këtë , astronomët e kane parë 10C me instrumentin Harps – Verior, në Teleskopin Kombëtar Galileo në ishujt Kanarie .Është bërë një matje në masë, duke e shqyrtuar ndërveprimin midis forcës gravitacionale të planetit dhe yllin e tij bazë . Duke e kombinuar me diametrin , numri masë tregoi se Kepler - 10c nuk mund të jetë një botë e gaztë, por mund të përmbajë materiale shumë të dendura .

Interesante, mosha e yllit është rreth 11 miliardë vjet e vjetër, e cila është në fillim të evolucionit të universit , kur pasardhësit e eksplodimit të yjeve nuk kanë pasur kohë për të bërë elementet e rënda të nevojshme për të ndërtuar planetët shkëmbore .

“Gjetja Kepler - 10c na tregon se planetët shkëmbore mund të formohen shumë më herët se sa kemi menduar . Dhe në qoftë se ju mund të bëni shkëmbinj, ju mund të bëni jetë” thotë Profesori Sasselov .


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama