Zbulohet Kupa e Shenjte qe ka prekur buzet e Jezusit

Zbulohet Kupa e Shenjte, qe 'ka prekur buzet e Jezusit'

Ky është një mister shekullor. Megjithatë, duket se Kupa e Shenjtë, e humbur prej kohësh, më në fund është zbuluar në një muze spanjoll.  Kupa prej oniksi ka qëndruar në Bazilikën e Shën Isidorit në Leon, në Spanjën jugore, për 1000 vjet dhe u shpjegohej vizitorëve si një kupë që i përkiste Mbretëreshës Urraca të shekullit të 11-të.

Dy historianë pretendojnë se nuk ka dyshime se ajo mban filxhanin që preku buzët e Jezu Krishtit. Në tre vite “kërkimesh shkencore”, kërkuesit tregojnë se nuk ka të dhëna përfundimtare nga dorëshkrimet në Egjipt se teoria konfirmohet. Ata pretendojnë se vazoja është bërë midis shekujve 200 para Krishtit dhe 100 pas Krishtit dhe është veshur nga një kupë me bizhuteri mesjetare.

Sipas dy dokumenteve mesjetare të shkuara në arabisht, ajo është vjedhur nga Jeruzalemi nga myslimanët, të cilët ia dhanë atë komunitetit të krishterë në Egjipt. Shekuj më vonë, në vitet 1050 pas Krishtit, ajo iu dërgua si dhuratë mbretit Fernando I të Kastijës, për ta falënderuar për dërgimin e ndihmave gjatë krizës së bukës. Prej asaj kohe, ajo është veshur me zbukurime. Ajo është veshur me ar në anën e brendshme dhe e zbukuruar me perla, smeralde, ametist dhe safir në anën e jashtme, zbukurime të cilat mbretërit egjiptianë mund t'i kenë krijuar për të respektuar të nderuarin Fernando. Ajo iu dha Mbretëreshës Urraca, të bijës së Ferndandos së I-rë, që mbretëroi në vitet 1037-1065. Ajo u ruajt dhe u pëdor në Bazilikën e San Isidorit, ku u mbajt derisa u shfaq në muzeun që u hap në vitet 1950.

Njëri nga kërkuesit, profesor historie në Universitetin e Leonit tha se: “E vetmja kupë që mund të konsiderohet si kupa e Krishtit është ajo që ka ardhur nga Kajro në Leon dhe kjo kupë ka bërë këtë rrugë."

"Ky është një zbulim i rëndësishëm, pasi i ndihmon njerëzit të zgjidhin një mister të madh. Ne besojmë se ky mund të jetë fillimi i një stadi të ri kërkimesh,” përfundon ai.


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama