Universitetet me te mira ne bote Harvard humb primatin

Universitetet me te mira ne bote, Harvard humb primatin

Ndonëse për vite më radhë zinte vendin e parë në renditjen e universiteteve më të mira në botë, Universiteti i Harvardit tani gjendët në vendin e katërt. Vendin e parë aktualisht e mban Instituti për Teknologji i Massachusetts.


Radhitjen e Universiteteve e bënë një institut me renome botëror, duke u bazuar në disa kritere si: reputacioni akademik 40%, reputacioni i punëtoreve 10%, përkushtimi i studenteve në studime 20%, citimet e punimeve të fakulteteve 20%, numri i studenteve ndërkombëtar 5%, si dhe stafi ndërkombëtar 5%.

Shumica e universiteteve më të mira janë anglosaksone, kryesisht të përqendruara në Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe në Mbretërinë e Bashkuar.

Universitetet e Kosovës nuk bëjnë pjesë farë në këtë ranglistë, dhe siç duket nuk i janë nënshtruar evaluimit, ndërkaq Universiteti i Beogradit, ku kanë studiuar shumë profesorë të sotëm që punojnë në Kosovë radhitet i 701. Ndërkaq ai i Zagrebit mbi 600.

Më poshtë janë të radhitura top 20 universitetet më të mira në botë. Ndërkaq në linkun më poshtë mund t’i gjeni edhe renditjen e universiteteve tjera.
   

 1. Massachusetts Institute of Technology (USA)   
 2. University of Cambridge (Angli)   
 3. Imperial College London (Angli)   
 4. Harvard University (USA)
 5. University of Oxford (Angli)   
 6. UCL (University College London) (Angli)   
 7. Stanford University (USA)   
 8. California Institute of Technology (USA)   
 9. Princeton University (USA)   
 10. Yale University (USA)   
 11. University of Chicago (USA)   
 12. Sëiss Federal Institute of Technology (Zvicër)   
 13. University of Pennsylvania (USA)   
 14. Colombia University (USA)   
 15. Johns Hopkins University (USA)   
 16. Kings College London (Angli)   
 17. The University of Edinburg (Angli)   
 18. Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (Zvicër)   
 19. Cornell University (USA)  
 20. University of Toronto (Kanada)

Artikujt e fundit


Reklama

Reklama