Probleme me kujtesen? Ja cduhet te kini kujdes!

Probleme me kujtesen? Ja c'duhet te kini kujdes!

Kapiteni shpesh nga gabime të memories dhe keni një nivel të lartë arsimor? Kini kujdes, jeni në rrezik të madh që të merrni goditje në tru. Kështu thuhet në një artikull shkencor për goditjet në tru.

Një goditje e tillë shkaktohet kur mpiksa e gjakut bllokon qarkullimin e gjakut në arterien që furnizon trurin duke shkaktuar kështu vdekjen e qelizave të trurit nga mungesa e oksigjenit. Kjo shpesh sjellë problem serioze neurologjike dhe shkakton problem me memorien. Kërkuesit e Universitetit Erasmus në Roderdam, Holandë, gjithashtu kanë parë nëse ekziston ndonjë lidhje mes “problemeve me kujtesë dhe sëmundjeve të zemrës dhe sidomos goditjeve në tru”.

Nga vëzhgimi që u kanë bërë të dhënave të mbledhura ndërmjet viteve 1990-1993 dhe 2000-2001 nga 9 mijë njerëz që kanë pasur problem të vogla psikike janë vërejtur se deri në vitin 2012 mes tyre ka pasur 11 mijë raste goditjesh në tru, ku mes tyre 6 mijë ishin ishemi (të bllokimit të venave të gjakut) dhe hemorragji të pjesshme. Nga filtrimi dhe kombinimi i të dhënave, analizat e shkencëtarëve tregojnë se njerëzit që kanë problem me kujtesën dhe me një nivel të lartë arsimor janë 40% më shumë të rrezikuar nga goditja në tru.


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama