Nese te kujtohet endrrat qe ke pare naten do te thote se ke fjetur keq

Nese te kujtohet endrrat qe ke pare naten, do te thote se ke fjetur keq

Një studimi i fundit duket se ka zbuluar se si i memorizojmë ëndrrat që shohim gjatë gjumit dhe se pse disa njerëz nuk arrijnë t’i mbajnë mend ëndrrat e tyre. Një grup neurologësh francezë në Lyon Neuroscience Research Center kanë individualizuar dy tipa ëndërrimtarësh, nga të cilët vetëm njëri grup është i aftë t’i rikujtojë ëndrrat dhe kjo lidhet me një zonë të trurit që është përgjegjëse për memorizimin e ëndrrave në memorien tonë gjatë kohës që jemi në gjumë.

 

Në një studim të botuar në revistën “Neuropsychopharmacology”, neurologët francezë kanë kokluduar se personat që i mbajnë mend ëndrrat e tyre pothuajse çdo ditë zgjohen natën dy herë më shpesh se sa njerëzit që rrallëherë i mbajnë mend ëndrrat e tyre.

 

Ata gjithashtu konstatuan se truri i njerëzve që i kujtojnë më mirë ëndrrat reagon më shpejt ndaj tingujve gjatë gjumit dhe gjendjes së zgjuar.

 

Për shembull, ata zbuluan se këta persona reagojnë më fuqishëm kur dëgjojnë emrin e tyre. Më shumë periudha të zgjimit mund t’i japin trurit një shans për t’i memorizuar ëndrrat. Hulumtuesit sugjeruan se personat, truri i të cilëve reagon më shumë ndaj tingujve, kanë më shumë periudha të zgjimit gjatë natës, dhe pikërisht gjatë këtyre periudhave truri i memorizon ëndrrat.

 

“Truri në gjumë nuk është i aftë ta memorizojë informacionin e ri, ai ka nevojë të zgjohet që të jetë në gjendje ta bëjë këtë”, thotë Perrine Ruby, drejtues i këtij studimi.


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama