Muze per Nene Terezen ne Durres

Muze per Nene Terezen ne Durres

Bashkia e Durrësit dhe agjencia “SocialCom” do të realizojnë një muze për Nënë Terezën. Muzeu do të zërë vend në sheshin “Liria” në Galerinë “Nikolet Vasia” dhe do të inaugurohet më 4 shtator ditën kur Papa Françesku do ta shpallë zyrtarisht shenjte Nënë Terezën.

Tashmë, për të ka edhe një web-faqe, www.museomadreteresa.it ose www.motherteresamuseum.net.

Muzeu do të ketë tekste, dokumente, ndërsa frazat më të bukura të Nënë Terezës dhe imazhet më të bukura nga fotografë të mëdhenj (si Morihiro, Collopy dhe Podesta) që ndoqën jetën dhe veprën e saj. Do të ketë edhe imazhe të marra nga Arkivi i Vatikanit, nga televizioni Rai dhe Mediaset (Canale 5) të cilat tregojnë çaste të ndryshme të jetës së Nënë Terezës, gjatë punës së saj me të varfrit, por edhe nga takimet me njerëzit më të fuqishëm në botë, shkruan BW.

Organizatorët shprehen se muzeu do të ishte edhe më i madh nëse do të arrinte të mblidhte dokumentet që gjenden në pronësi të shoqërive dhe organizatave, ndaj ata kërkojnë bashkëpunim me këdo që zotëron sende e dokumente që kanë të bëjnë me Nënë Terezën.

Muzeu, është një projekt i madh italo-shqiptar i nisur disa vite më parë dhe i mbështetur nga Vatikani, nga Çmimi Nobel për Paqen dhe nga klerikët në Shqipëri siç është edhe Peshkopi i Tiranës dhe Durrësit Mons. George Frendo.

“Ka edhe vende të tjera që janë frymëzuar ose që i janë kushtuar Nënë Terezës. Por, Muzeu i Durrësit ka të gjitha tiparet për të qenë vërtetë vendi i mesazhit të kësaj figure të madhe, sepse ajo vjen në vendin e saj të origjinës, për shkak se shqiptarët Nënë Terezën e mbajnë si një heroinë kombëtare, figurën që prezanton në mënyrën më të mirë, karakterin e lartë dhe shpirti shqiptar të solidaritetit dhe takimit mes kulturave. Për këto arsye (muzeu), ka të gjitha mundësitë për t’u bërë, nëse shqiptarët besojnë dhe ne investojmë, një mundësi e madhe për zhvillim përmes turizmit. Shoqatat tashmë kanë plane për të propozuar një vizitë në këtë muze të gjitha famullive (organizatave të lidhura me kishat) italiane dhe evropiane, shoqatave rinore, operatorëve turistikë të specializuar dhe agjencive të udhëtimit”, thuhet në njoftim.


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama