Miratohet projekti per ndertimin e raketes me te madhe

Miratohet projekti per ndertimin e raketes me te madhe

Është vendosur që të bëhet raketa më e madhe e ndërtuar ndonjëherë, duke tejkaluar përmast e atyre raketave që dërguan njeriun në hënë, duke hapur kështu rrugën për misionet të drejtuara në planetin Mars. Nasa deklaroi ditën e djeshme se ka nënshkruar një kontratë prej 2.8 miliardë dollarësh për të ndërtuar raketën gjigante. Ajo vjen pasi ekipi i dha rishikimin e fundit para se të fillojë prodhimin e plotë të projektit të madh.

“Ekipet tona u përkushtuan që të siguronin që Sistemi i Lëshimit në Hapësirë (SLS), më i madhi ndonjëherë, të ndërtohet në mënyrë të sigurt dhe në kohë”, tha Virginia Barnes, zëvendëspresidentja dhe menaxherja e projektit ‘Boeing SLS’.

“Ne jemi të apasionuar për misionin e NASA-s për të shqyrtuar thellësinë e hapësirës. Ky është një mision shumë personal, si dhe një mandat kombëtar", tha Barnes.

Planifikohet që fluturimi fillestar i provës do të ndodhë në vitin 2017. SLS është projektuar të jetë fleksibël dhe të përmbushë një shumëllojshmëri të ekuipazhit dhe nevojat e misionit ngarkesave. Konfigurimi fillestar i provës së fluturimit do të sigurojë një kapacitet prej 77 tonësh dhe konfigurimi përfundimtar me dy faza, do të sigurojë një aftësi ngritjeje prej më shumë se 143 tonësh. Ky projekt gjigant është dizenjuar për të mundësuar misionet e eksplorimit të njeriut në destinacione të thella të hapësirës.


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama