Mashtots prifti themelues i kombit armen

Mashtots, 'prifti' themelues i kombit armen

Mesrop Mashtots i lindur në vitin 362 dhe i vdekur në 17 shkurt të vitit 440 është një figurë me shumë peshë në historinë armene, por edhe atë të Kaukazit. Ai ishte një teolog dhe gjuhëtar. Mashtots ka meritën historike të krijimit të alfabetit armen që shënon një hap themelor në forcimin e shtetit armen, por edhe lidhjeve mes armenëve në Armeni dhe atyre jashtë saj.

Një njeri i pazakonshëm, Mashtotsit i njihet merita edhe për krijimin edhe të alfabetit të albanëve të Kaukazit si dhe të alfabetit gjeorgjian. Pranohet gjerësisht se shpikja e alfabetit prej tij i hapi udhë letërsisë armene por edhe një lloj ndjenje kombësie. Pas alfabetit ai nisi një punë jo të vogël edhe për hapjen e shkollave.


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama