Genocidi ndaj cameve/Terbohet greket kercenojne BE-ne

Genocidi ndaj cameve/Terbohet greket, kercenojne BE-ne

Ministri i Punëve të Jashtme të Greqisë, Nikos Kotzias i ka dërguar një letër Komisionerit për zgjerim të BE-së, Johannes Hahn në përgjigje të një keqinterpretimi siç thotë Ministria e Jashtme greke, për një çështje jo-ekzistente midis Greqisë dhe Shqipërisë.

Kotzias kritikon Komisionerin për trajtimin në "mënyrë të papërgjegjshme dhe joserioze, dmth pa u konsultuar apo hulumtuar në mënyrë të plotë për çështjen kur pozicioni i Greqisë i është bërë i njohur Komisionit".

Ministri i Jashtëm i bën të qartë se Greqia nuk do të njohë kurrë "çështje çame":

"Unë përfitoj nga ky rast për të përsëritur edhe një herë qëndrimin tonë të fortë për këtë çështje. Për Greqinë, nuk ka asnjë “çështje çame”. Prandaj, nuk ka pasur dhe kurrë nuk do të jetë një çështje e tillë për axhendën shqiptare greke" – thuhet në letër.

Kotzias paralajmëron se "nëse Komisioni do të miratojë argumentet nacionaliste të atyre që këmbëngulin në rivendosjen e një problematike jo-ekzistente, kjo do të përbënte pranimin e një tregimi revizionist të historisë europiane, e cila do të frymëzonte irredentizmin, duke rikkthyer në shumë pjesë të kontinentit çështje të zgjidhura në mënyrë të pakthyeshme menjëherë pas Luftës së Dytë Botërore".

Ministri i Jashtëm i bën thirrje Komisionerit Hahn dhe Komisionit në tërësi të dalë me hapa korrigjuese, raporton Respublica.

"Kjo është veçanërisht e rëndësishme", -shton ai. – që të mos ketë “çdo referencë ngjashme mashtruese në raportin e progresit për Shqipërinë“, pasi kjo do të kishte “pasoja shumë serioze në marrëdhëniet tona“.

Kotzias i kërkon Shqipërisë të sillet si një vend i denjë aspirant për anëtarësim në Bashkimin Europian.

"Shqipëria duhet të mbetet e angazhuar për reformat evropiane. Rrjedhimisht, zbatimi i qëndrueshëm, i integruar dhe i plotë i pesë prioriteteve kyçe është thelbësore për fillimin e negociatave për anëtarësim. Kjo është e rëndësishme jo vetëm për transformimin e përgjithshëm institucional të vendit dhe kredibilitetin e procesit të zgjerimit".,-thuhet në letrën e ministrit të Jashtëm grek.


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama