Enver Hoxha sipas dosjeve te CIA-s

Enver Hoxha sipas dosjeve te CIA-s

Për herë të parë një dokumentar televiziv arrin të sjellë një portret të Enver Hoxhës sipas të dhënave që grumbullonte Shërbimi Inteligjent amerikan, CIA.  Dokumentet që publikohen për herë të parë dhe që sjellin sërish herë të parë fakte të panjohura por edhe tronditëse.

Ato zbardhin gjurmimin muaj pas muaji e vit pas viti të jetës private por edhe publike të Enver Hoxhës, filluar që nga fundi i viteve 1950. Në këtë pjesë të parë të filmit janë përzgjedhur informacionet që kanë lidhje me një konflikt të panjohur dhe shumë të vjetër për pushtet mes Enver Hoxhës dhe Mehmet Shehut.

Një konflikt që hedh dritë dhe ka të ngjarë për herë të parë sqaron edhe të gjitha spastrimet e krerëve komunistë në vite, deri te vetë Mehmet Shehu dhe bashkëpunëtorët e tij. Po kështu në këtë pjesë të parë të filmit, për herë të parë bëhen publike disa dokumente që shpjegojnë orientimin seksual të Enver Hoxhës, ku veç të dhënave për femrat apo të dashurat e tij, vijnë edhe të dhëna konkrete edhe për  mundësinë e homoseksualitetit të liderit komunist shqiptar.

Nuk dihet saktësisht se përse janë grumbulluar këto të dhëna nga shërbimi inteligjent më i madh i botës, po kështu nuk dihet nëse janë shfrytëzuar dhe përse. Ka shumë ta ngjarë që ato të kenë qenë thjesht pjesë e rutinës së zakonshme të punës të këtij shërbimi sekret për të plotësuar mozaikun e të dhënave për personalitete të ndryshme, sidomos për personazhe të renditur në anën e gabuar të historisë.

 

 


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama