Cilat jane 5 semundjet qe do jene shkaktaret e vdekjeve ne dekadat e ardhshme

Cilat jane 5 semundjet qe do jene shkaktaret e vdekjeve ne dekadat e ardhshme

Këtu është një listë e arsyeve pse ju duhet (dhe nuk duhet) të keni frikë nga ato çfarw do të ndodhin në 15 vitet e ardhshme. Gjithkush vdes. Pyetja është se kur dhe si. Organizata Botërore e Shëndetësisë ka përditësuar kohët e fundit “Raportin i Sëmundjeve Globale” mund t’ju japë një ide më të mirë se si do ndodhin këto. Studimi shqyrton shkaqet kryesore të vdekjes nga viti 2004 deri në vitin 2030, duke përdorur parashikimet e rritjes ekonomike dhe progreset në trajtim mjekësor, parashikimi për vrasësit kryesorë të shëndetit në vitin 2030.

Sëmundjet e zemrës

2004: Vrasësi Nr. 1 me 7.2 milionë vdekje (12,2 për qind e totalit)

2030: Vrasësi Nr.1 me 9.6 milion (14,2 për qind)

Prognoza: Sëmundje ishemike e zemrës, forma më vdekjeprurëse e sëmundjeve të zemrës, është e karakterizuar nga rrjedha të reduktuara të gjakut në zemër, zakonisht për shkak të ngushtimit të arterieve koronare. Shpesh të shkaktuara nga një akumulim i yndryrnave të depozituara në arteriet, ajo ndikon kryesisht te njerëzit e moshuar. Për këtë arsye, historikisht shumica e viktimave si pasojë e sëmundjeve të zemrës vijnë nga bota e zhvilluar, ku popullsia ka më shumë gjasa për të arritur moshën e vjetër. Popullsisë e botës në vendet në zhvillim, megjithatë, është gjithashtu duke arritur moshën e moshuar, dhe për këtë arsye më shumë të ndjeshëm ndaj kushteve të ndryshëm, të tilla si sëmundje të zemrës dhe kancerit, të cilat ndikojnë tek njerëzit më vonë në jetë. Një rritje e parashikuar në përdorimin e duhanit gjatë dy dekadave të ardhshme do të ndihmojë gjithashtu sëmundjet ishemike të zemrës të ruajnë statusin si vrasësi më i lartë në botë.

Sëmundjet e mushkërive

Vdekje 2004: Vrasësi Nr. 4 me 3,0 milionë vdekje (5,1 për qind)

Vdekje 2030: Vrasësi Nr.3 me 5.8 milionë (8,6 për qind)

Prognoza: Me përdorimin e duhanit pritet të rritet, veçanërisht në mesin e njerëzve, në vendet me të ardhura të ulëta dhe vendet me të ardhura të mesme, i cili gjithashtu pret një rritje dramatike në rastet e emfizemës dhe bronkit kronik, llojet më të shpeshta të sëmundjes kronike obstruksioniste të mushkërive (COPD). Duke pritur të ndikojnë tatimet në uljen e nivelit të duhanpirjes, dhe një vetëdije në rritje të rreziqeve shëndetësore të cigareve në botën e zhvilluar, janë vendosur masa për moslejimin e duhanit në vende të caktuara, ku masa antismoking janë të shkujdesur. Për fat të keq, mbetet shumë i lartë ende numri i personave në të gjithë botën që vdesin nga sëmundjet e mushkërive.

Aksidentet e trafikut

Vdekje 2004: Vrasësi Nr. 9 me 1.3 milion vdekje (2,2. Përqind)

Vdekje 2030: Vrasësi Nr 5 me 2.2 milion (3.6 përqind)

Prognoza: Rritja ekonomike në vendet në zhvillim do të rezultojë me më shumë automjete në rrugë, duke shkaktuar shumë aksidente. Kjo do të jetë veçanërisht e vërtetë në rritje të shpejtë në Azi, por edhe në Afrikë dhe në Amerikën Latine. Këmbësorët dhe çiklistët do të bartin barrën e viktimave në botën në zhvillim, sepse ata përballen me rrezikun më të madh në rrugët e mbushura më tepër me makina dhe kamionë. Historia gjithashtu na tregon se vendet në zhvillim rrallë investojnë në sigurinë e automjeteve, duke shkaktuar numër më të madh viktimash, sidomos në mesin e udhëtarëve në automjete të pasigurt, si autobusë dhe motoçikletat. Së fundi, vendet në zhvillim gjithashtu priren të pajisen keq për zbatimin e ligjeve të trafikut, i cili çon në rrugët kaotike të populluara nga shoferët e pastërvitur.

HIV / AIDS

2004 Vdekje: Vrasësi Nr. 6 me 2,0 milionë vdekje (3,5 për qind)

Vdekje 2030: Vrasësi Nr. 10 me 1.2 milion (1.8 përqind)

Prognoza: Vlerësimet e mëparshme për HIV/AIDS-in ishin në vitin 2004, kur numri i vdekjeve ishte afër 3 milion. Por studime të reja lidhur me matjen në fushën e epidemisë së AIDS-it, sidomos në Indi, bindën shkencëtarët të rishikojnë këtë numër botuar në këtë raport të fundit. Studiuesit në Programin Përbashkët të OKB-së për HIV AIDS-in tani mendojnë se në disa pjesë të botës, sidomos në Afrikë, epidemia ka rrafshuar dhe mund të jetë duke filluar të bjerë. Duke supozuar se mbulimi antiretroviral i drogës vazhdon të rritet me ritme të shpejta, numri i vdekjeve nga SIDA ka gjasa të fillojë të bjerë.

Tuberkulozi

Vdekje 2004: Vrasësi Nr. 7 me 1.5 milionë vdekje (2,5 për qind)

Vdekje 2030: Vrasësi Nr. 20 me 670.000 (1 për qind)

Prognoza: Përpjekjet e fundit për të përmirësuar trajtimin e tuberkulozit, veçanërisht “Partneriteti Stop TB” është një trajtim i vëzhgimit të drejtpërdrejtë, kurs i shkurtër (DOTS), programi ka rezultuar mrekullisht i suksesshëm. Nën DOTS, personeli administron drogat te pacientët dhe pastaj i kërkon që atyre që të merren më diçka, duke reduktuar rrezikun se pacientët do të ndalojnë trajtimin për shkak të efekteve anësore. Programi ende vuan nga një hendek për fonde të konsiderueshme, me Partneritetin Stop TB duke llogaritur se do të kërkojë një shtesë prej 31 miliard dollarë për të zgjeruar trajtim DOTS, për të gjithë ata që janë në nevojë. Sipas OBSH, Afrika nën-Sahariane ende ka numrin më të madh të rasteve të tuberkulozit, megjithëse sëmundja është përhapur me hapa të shpejtë në Azinë Juglindore.


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama