Cfare ndodhi ne Aushvic?-Detaje shokuese ne 70-vjetorin e clirimit

Cfare ndodhi ne Aushvic?-Detaje shokuese ne 70-vjetorin e clirimit

27 janari është 70-vjetori i çlirimit të  Aushvicit dhe gjithashtu fundi i aktit të shfarosjes masive në një lokacion të vetëm në historinë njerëzore.  Të mbijetuarit e kampit famëkeq, sot vizitojnë  vendin e agonisë së tyre, shumë prej tyre për herë të fundit.

The Guardian sjell këtë video të shkurtër ku shpjegon masakrën më të kobshme në historinë moderne.

-Kampi i përqëndrimi në Aushvic u hap në maj të vitit 1940

-Kampi përfshinte një sipërfaqe prej 40 km katrorë

-1.1 milionë njerëz u shfarosën në Aushvic

-960.000 prej tyre ishin hebrenjë

-74.000 ishin polakë

-21.000 ishin romë

-15.000 ishin të burgosur lufte rusë

- dhe të paktën10.000 njerëz ishin të nacionaliteteve të tjera

- Eksperimente si kastrimi dhe sterilizimi iu bë të burogsurëve të Aushvicit

-7000 njerëz në agoni nga paushqyerja u gjetën të gjallë

-më shumë se 100.000 palë këpucë ishin lënë në Aushvic

-6.350 kg flokë njerëzish u gjetën në kamp

- Në janar 1945  nazistët nisën të evakuonin kampin

-60.000 njerëz u detyruan të ecnin  30 milje për në kampet e tjera

- 15.000 njerëz vdiqën gjatë atij udhëtimi

- Mbi 7000 nazistë shërbyen në Aushvic dhe vetëm pak prej tyre u dënuan...

 


 

 

 


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama