Cfare eshte dallimi mes vezeve te bardha dhe ngjyre kafe?

Cfare eshte dallimi mes vezeve te bardha dhe ngjyre kafe?

Kur dëshirojmë të blejmë vezë gjithmonë kemi dilemën se çfarë është dallimi mes vezëve të bardha dhe ato ngjyrë kafe nga jashtë? Dëshirojmë të dimë nëse luan rol në kualitetin e vezës ngjyra dhe dëshironi të dini se cili është dallimi mes tyre.

Dallimi qëndron në pulën

Kur bëhet fjalë për ngjyrën e vezës fajori kryesor është lloji i pulës. Në përgjithësi pulat e bardha bëjnë vezë të bardha ndërsa ato ngjyrë kafe, vezë me ngjyrë të tillë.

A janë vezët e bardha më të mira apo ngjyrë kafe?

Ngjyra e vezëve nuk është përcaktues i kualiteti, kur bëhet fjalë për shije dhe vlera ushqyese vezët nuk kanë dallim.

A janë vezët ngjyrë kafe më të forta se të bardhat?

Lëvozhgat e të dyja vezëve janë të njejta për nga trashësia ndërsa nëse ju duket se ndonjë vezë është më lehtë e thyeshme se tjetra kjo ka të bëjë me moshën e pulës, pulat e reja bëjnë vezë me lëvozhga më të forta dhe e kundërta.

Pse janë vezët ngjyrë kafe më të shtrenjta?

Ka një perceptim se ky lloj i vezëve është më natyral dhe më i shtrenjtë por kjo nuk është e vërtetë. E vetmja arsye qëndron në atë se pulat ngjyrë kafe janë më të mëdha se ato të bardhat andaj edhe kanë harxhime më të mëdha në mirëmnbajtjen e tyre.

Një paralajmërim!

Nëse keni ngrënë vezë nga pulat shtëpiake, me shumë gjasa keni ngrënë vezë ngjyrë kafe andaj edhe keni krijuar mendimin se ato janë më natyrale. Mirëpo në shijen e vezës nuk ndikon ngjyra e pulës por mënyra e të ushqyerit të saj.


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama