Rexhep Qosja

Rexhep Qosja

Rexhep Qosja ka lindur me 1936 ne Vuthaj te Malit te Zi, ku kreu filloren, ndersa tetevjecaren e mbaroi ne Guci; shkollen normale e mbaroi ne Prishtine dhe, po aty, u diplomua ne degen gjuhe-letersi te Universitetit te Prishtines me 1964. Studimet pasuniversitare i ka vazhduar ne Beograd dhe me 1971 mori graden e "Doktorit te shkencave filologjike" me tezën "Adreni-jeta dhe veprat" (1972). Si punonjes shkencor ne Insitutin Albanologjik te Prishtines dhe si drejtor i atij Instituti (1972-1981) ai ka dhene ndihmesa shume te rendesishme dhe ka botuar nje numer te madh veprash e monografish, si : "Panteoni i rralluar" (1972), "Shkrimtare dhe periudha" (1975). "Anatomia e kulture" (1976), "Prej tipologjise deri te periodizimi" (1979), "Morfologjia e nje fushate" (1980), "Nocione te reja albanologjike" (1983), "Porosia e madhe" (1986), "Populli i ndaluar" (1990). Eshte profesor akademik. Ka shkruar edhe romane e drama, si dhe kritika e ese. Pnes se tij i perkasin "Mite te zhveshura" (1978), "sfinga e gjalle", "Vdekja me vjen prej syve te tille" (1974) etj.


Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama