Treguesi ekonomik

Treguesi ekonomik

Statistikat ekonomike janë duke përdorur metoda të reja shkencore të grumbullimit dhe përpunimit të informacionit që lejojnë interpretimin e fenomeneve shoqërore-ekonomike. Vrojtimet me zgjedhje të përqasura më kërkesat e Komunitetit Europian, kanë bërë të mundur dhënien e informacionit për sektorin real në tërësi. Që nga viti 1998 Anketa Strukturore e Ndërmarrjeve, bën pjesë në Programin Kombëtar Statistikor. Kjo anketë është më e rëndësishme për grumbullimin, përpuminin dhe publikimin e të dhënave ekonomike bazuar në aktivitetin dhe madhësinë e ndërmarrjeve. INSTAT iu ofron përdoruesve çdo vit karakteristikat dhe rezultatet kryesore të ekonomisë shqiptare nëpërmjet treguesve, të cilët për mënyrën e llogaritjes së tyre, bëhen të krahasueshme në nivel ndërkombëtar. INSTAT ka bërë kujdes për zhvillimin dhe përsosjen e statistikave afatshkurtëra, duke llogaritur e publikuar një seri indeksesh si Indeksi i çmimeve të konsumit, Indeksi i kushtimit në ndërtim, Indeksi i çmimeve të prodhimit, Indeksi i Vlerës së njësisë për tregtinë e jashtme , Indeksi i shitjeve, Indeksi i tregtisë me pakicë.

 • Telefonia celulare, tregu 400 milione euro

  Te ardhurat ne tregun celular, per vitin qe shkoi, shenuan 400 milione euro, sipas te dhenave te Autoritetit te Komunikimeve Elektronike dhe Postare (AKEP), per ecurine e tregut te telefonise per vitin qe shkoi.

 • Monopoli i qiejve te ngrire

  14 vite më parë
  Monopoli i qiejve te ngrire

  Aeroporti 'Nene Tereza', ndryshe Aeroporti Nderkombetar i Tiranes, eshte nje ndertese moderne e ndertuar dhe pajisur sipas standardeve nderkombetare, nga e cila per 6-mujorin e pare te ketij viti u operuan 9360 levizje te trafikut ajror dhe udhetuan rreth 645 mije pasagjere.

 • Akciza dhe kontributet me deklarim online ne 2011-n

  Lista e taksave direkte qe deklarohen nga biznesi permes sistemit elektronik te instaluar ne Drejtorine e Pergjithshme te Tatimeve do te zgjerohet me futjen e dy sherbimeve te tjera. Behet fjale per akcizen dhe kontributet shoqerore dhe shendetesore, ose siç i quajne ekonomistet e firmave private, listepagesat.

 • Tirane-Elbasan, mes Europes dhe Arabise

  Per ndertimin e rruges Tirane-Elbasan jane mobilizuar ekspertet me te mire te mundshem per te bere te mundur gjetjen e financuesit dhe lidhjen e kontrates. Ministri i Transporteve, Sokol Oldashi thote se per financimin e rruges kane shprehur interes shume banka dhe institucione financiare donatore, por me konkretisht eshte duke u negociuar me Banken Europiane per Investime dhe Fondin Kuvajtian.

 • Subvencionet shqiptare, sa larg BE

  Me fondet e huaja per bujqesine shqiptare qe ulen dita-dites, politikeberesit i kane kthyer syte nga vitet qe vijne, per te perfituar nga skema e mbeshtetjes per bujqesine dhe zhvillimin rural, IPARD.

 • Eurobond apo Xhejms Bond!

  14 vite më parë
  Eurobond apo Xhejms Bond!

  Eurobondi shqiptar me ne fund rezultoi nje orvatje e suksesshme. Pas dy deshtimesh te perseritura gjate dy viteve te fundit ? ku spikat ai i pranveres se 2010 ? plani per marrjen e nje huaje prej 300 milione eurosh me interes 7.5 per qind ne tregun nderkombetar, shkoi si? duhet. Ne fakt fjalet qe perdori Ministri i Financave Ridvan Bode ishin ato te nje 'suksesi te madh' dhe se di?ka e tille ndodh

 • Qeveria terheq nga Kuvendi ligjin per 'pastrimin e parave'

  I parashikuar per te votuar dje ne komisionin parlamentar per ekonomine dhe financat, projektligji i qeverise 'Per terrorizimin dhe parandalimin e pastrimit te parave” eshte fshire nga axhenda e Kuvendit. Burime te komisionit tregojne per 'Shqip', se mbledhja e parashikuar per votimin e projektligjit u anulua, pasi qeveria ka kerkuar terheqjen e tij.

 • Varferia dhe papunesia, kurba e çuditshme e tranzicionit

  Simetria midis rritjes ekonomike dhe punesimit eshte shnderruar aktualisht ne nje preokupim global. Pikerisht ne momentin kur mendjet e shquara te globit jane angazhuar ne zbutjen e asimetrise midis rritjes ekonomike, punesimit dhe papunesise, juria suedeze u akordoi çmimin Nobel ne Ekonomi tri ekonomisteve te njohur per studimet e tyre per tregun e punes. Peter A.

 • Bode-Malaj grinden per 400 milione euro

  Debati mbi eurobondin, Kuvendi miraton marrjen e borxhit. Detajet e superkredise. Debati mbi marrjen e nje borxhi qe kap shifrat e 400 milione eurove ka ndezur sallen e madhe te Kuvendit, ku PS-ja dhe PD-ja jane perplasur me deklaratat pro dhe kunder marreveshjes.

 • Paketa fiskale 2011, taksat qe ndryshojne

  Biznesi shqiptar dhe i huaj do te njihet zyrtarisht me te gjitha ndryshimet fiskale qe propozon qeveria per vitin qe vjen. Ne forme pakete te plote jane kater draft-projektligje qe prekin nivelin e TVSH-se ne shendetesi, ndryshimin e pragut/xhiro vjetore per efekt kategorie, akcizen e duhanit, detyrimin dhe llogaritjen ndaj tatim-fitimit.

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama