Politike

Politike

Politika, fjala vjen nga greqishtja pólis, "shtet qytet" apo "bashkësi e shumfishtë". Politika është përgjigje ndaj problemeve te shoqërisë me ane te vendimeve te detyrueshme për gjithë shoqërinë, është marrëdhënie ndermjet njerëzve, grupeve a shoqërive lidhur me vendime a mosvendime te detyrueshme për gjithë shoqërinë ose ndermjet shoqërive si dhe për zbatimin dhe ndryshimin e këtyre vendimeve.

Konceptimi i politikes sipas Max Weber : "synimi për pjesmarrje ne pushtet ose për ndikim ne shpërndarjen e pushtetit qofte nepermjet shteteve, qofte brenda nje shteti ndermjet grupeve me pushtet te cilat i përfshin ai... kush ben politike synon pushtet".

Politika është një proces me të cilin grupe njerëzish të marrin vendime kolektive. Termi është aplikuar në përgjithësi sjelljen brenda qeverive civile, por politika ka qenë vëzhguar në ndërveprime të tjera të grupit, duke përfshirë institucionet e koorporatave, akademike dhe fetare. Ai përbëhet nga "marrëdhëniet shoqërore duke përfshirë autoritetin ose fuqinë" dhe i referohet për rregullimin e një njësie politike,dhe në metodat dhe taktikat e përdorura për të formuluar dhe zbatuar nga politika.

Fjala "Politikë" vjen nga fjala greke Πολιτικά (Politika) nga i mençur (adj.), modeluar mbi punët "e Aristotelit e shtetit", emri i të librit të tij për qeverisjen dhe qeverive, që ishte dhënë në mesin e shekullit të 15-anglisht ""Polettiques Latinised". Në latinisht, kjo ishte "politicus" dhe në frëngjisht "politique". Kështu ajo u bë "politikë" në anglishten e Mesme.

 • Nje vrasje domethenese

  8 vite më parë
  Një vrasje domethënëse

  Në Rrëshen u vra sot në një atentat Saimir Jaku, i cili raportohet se është shef sektori në OSSHE Tiranë.Ajo që është e sigurtë është se, deri para pak javësh, viktima ka qënë drejtor i tensionit të lartë për gjithë veriun e vendit.P

 • TI: Korrupsioni pasojë e ndërhyrjeve politikePikat kryesore të raportit

  Në Shqipëri ka korrupsion të lartë për shkak të ndërhyrjeve politike dhe mungesës së pavarësisë së institucioneve të pavarura mbikqyrëse në vend.Kështu pohon në raportin të përvitshëm për Shqipërinë të Transparency International, organizatë

 • Ujësjellësi Shqipëri-Itali: 25 vjet legjendë urbane (dhe socialiste)

  Si një tregtar në ujra të këqia që blen makinë të re për t'i treguar drejtorit të bankës të cilës i ka borxhe se punët i shkojnë mirë, ashtu edhe udhëheqësi "hileqar" shpalos në publik ndonjë projekt të madh sa herë që qeverisja i shkon keq. Sa më

 • Radhë të gjata pritje për të blerë tekstet shkollore

  Radhë të gjata dhe orë të tëra pritje ka pasur sot në pikat e shpërndarjes së teksteve shkollore për arsimin bazë."Vonesa në tenderit për pullat e reja ka bërë që jo të gjithë botuesit të paijisen në kohë me pullën dhe hologramën e Ministri

 • Ministri Edmond Haxhinasto jep dorëheqjen

  Ministri i Transporteve Edmond Haxhinasto dha sot dorëheqjen nga detyra e tij.Zoti Haxhinasto është ministri i dytë që largohet nga qeveria pas largimit të ish-Ministrit të Drejtësisë Nasip Naço.Ende nuk dihet se kush do të jetë Mini

Zgjedhjet 2015

Zgjedhjet, 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Zgjedhjet 38 milione euro fluturuan jashte bankave ne maj

Paraja jashtë bankave ka shënuar një rritje të fortë në muajin maj, një tendencë kjo që është vërejtur pothuajse gjithmonë në dy muajt përpara zgjedhjeve.Sipas statistikave t&

10 vite më parë | Lexo më shumë »

Reklama

Prona ne Tirane

Foto Flickr

Reklama