Vulci-Temple Etrusk

5 Shkurt 2023

Vulci ishin një fis ose popull që i dhanë emrin qytetit të tyre dhe ishin një nga dymbëdhjetë popujt legjendar të qytetërimit etrusk.

Gërmuar për herë të parë në vitet 1950, rrënojat e qytetit ndodhen rreth 16 km nga deti Tirren midis fshatrave Canino dhe Montalto di Castro në provincën italiane të Viterbos.

Vulci u rrit nga një numër fshatrash të vegjël në shekullin e 8-të pes. Lulëzoi në shekujt 6-4 pes, kryesisht si rezultat i tregtisë, nxjerrjes së mineraleve dhe prodhimit të objekteve prej bronzi, si kana dhe trekëmbëshe.

Tempulli monumental i sapozbuluar u ndërtua në fund të shekullit të gjashtë ose në fillim të shekullit të pestë pes.

Ndërtesa origjinale ishte rreth 45 m e gjatë dhe 35 m e gjerë, dhe ndodhet në perëndim të Tempio Grande , një tempull i madh i zbuluar në vitet 1950.

“Tempulli i ri është afërsisht i njëjtë me përmasat dhe në një shtrirje të ngjashme me Tempio Grande fqinje, dhe është ndërtuar afërsisht në të njëjtën kohë arkaike,” tha Dr. Mariachiara Franceschini, një arkeologe në Universitetin e Freiburgut.

“Ky dyfishim i ndërtesave monumentale në një qytet etrusk është i rrallë dhe tregon një gjetje të jashtëzakonshme,” shtoi Dr. Paul Pasieka, një arkeolog në Universitetin e Mainz.

Tempulli i ri etrusk u zbulua si pjesë e projektit Vulci Cityscape , i cili u lançua në vitin 2020 dhe synonte të hetonte strategjitë e vendbanimeve dhe strukturat urbanistike të Vulçit.

“Ne studiuam të gjithë zonën veriore të Vulçit, që është 22.5 ha, duke përdorur kërkime gjeofizike dhe radar depërtues në tokë,” tha Dr. Pasieka.

“Ne zbuluam mbetje nga origjina e qytetit që më parë ishin anashkaluar në Vulci dhe tani janë më në gjendje të kuptojnë dinamikën e vendbanimeve dhe sistemin rrugor, përveç identifikimit të zonave të ndryshme funksionale në qytet.”

“Njohuritë tona për pamjen dhe organizimin e qyteteve etruske kanë qenë të kufizuara deri më tani,” tha Dr. Franceschini.

Shtresat e paprekura të tempullit po na ofrojnë njohuri për më shumë se një mijë vjet të zhvillimit të një prej qyteteve më të rëndësishme etruske.