Misteri vdekjes së Aleksandrit të Maqedonisë që ka hutuar historianët, mund të jete zgjidhur përfundimisht.

Gazeta Ekspres.

Teoritë e mëparshme kanë përfunduar se ai vdiq nga infeksioni, alkooli apo vrasja. Megjithatë, një studim i ri arriti në përfundimin se ai u prek nga çrregullimi neurologjik Guillain-Barré Syndrome (GBS), i cili mund ta ketë lënë të paralizua. Historianët shprehen se Aleksandri i Madh nuk vdiq menjëherë, por u paralizuar për 6 ditë përpara se të vdiste.

Në një artikull të botuar në Buletinin e Historisë së Lashtë, Dr Katherine Hall, një Ligjëruese e Lartë në Shkollën e Mjekësisë Dunedin dhe mjeke praktikante, thotë se teoritë e mëparshme rreth vdekjes së tij nuk kanë qenë të kënaqshme pasi nuk shpjegojnë të gjithë ngjarjen.

“Dua të nxis debat të ri dhe ndoshta të rishkruaj librat e historisë duke argumentuar se vdekja e vërtetë e Aleksandrit ishte gjashtë ditë më vonë se sa është thënë”, tha ajo. ‘Vdekja e tij mund të jetë rasti më i famshëm i pseudotankos, ose diagnoza e rreme e vdekjes, e regjistruar ndonjëherë.

Fillimisht, thuhet se 32-vjeçari ka pasur ethe; dhimbje barku; paralizë progresive, simetrike, në rritje; vuajtje që e shoqëruan deri në vdekje. Sipas një raporti nga epoka romake, Aleksandri vdiq duke ia lënë mbretërinë e tij ‘më të fortë’ ose ‘më të denjë’ të gjeneralëve të tij. Në një version tjetër, ai vdiq pa thënë asnjë fjalë në koma, pa bërë asnjë plan për mbarëvajtjen e mbretërisë. ” Trupi i Aleksandrit nuk tregoi shenja dekompozimi edhe 6 ditë pas vdekjes së tij”, tha Dr Hall.

‘Grekët e lashtë menduan se kjo provonte se Aleksandri ishte një perëndi; ky artikull është i pari që siguron një përgjigje në botën reale “. Dr Hall beson se një diagnozë e GBS, e kontraktuar nga një infeksion i Campylobacter pylori (i zakonshëm në atë kohë dhe një shkak i shpeshtë për GBS), qëndron në provën e ashpërsisë shkencore, nga të dy këndvështrimet klasike dhe mjekësore. Shumica e argumenteve rreth shkakut të vdekjes së Aleksandrit përqendrohen në ethet e tij dhe në dhimbjen e barkut. Vdekja e tij u raportua vetëm kur mjekët e lashtësisë vunë re se nuk kishte puls dhe që nuk merrte frymë. Pavarësisht kësaj ai ka qenë ende i gjallë, ndonëse i pavetëdijshëm dhe tërësisht i paralizuar, përcjell GSh.

Këto vështirësi, së bashku me llojin e paralizës së trupit të tij (zakonisht të shkaktuar nga GBS) dhe ulur kërkesat e oksigjenit, zvogëlonte dukshmërinë e frymëmarrjes së tij. Këto fakte tregojnë se ruajtja e trupit të tij në formë të shkëlqyer, nuk ndodhte për shkak të një mrekullie, por për shkak se ai nuk kishte vdekur akoma.

Data: 29 Janar 2019