U tha se COVID doli nga laboratori i saj, shkencëtarja e shquar kineze: – Të tjerë koronavirus mund të kalojnë. …

4 DHJETOR 2020

Lakuriqët e natës në rajonet kufitare të jugut dhe jug-perëndimit të Kinës strehojnë koronavirusë të tjerë që tashmë kanë aftësinë të kalojnë te njerëzit, ka thënë një shkencëtare e shquar kineze.

Dr Shi Zhengli i Institutit të Virologjisë Wuhan tha se këto viruse, përfshirë të afërmit e ngushtë të Sars-CoV-2, i cili shkakton Covid-19, ka të ngjarë të qarkullojnë në natyrë përtej Kinës.

“Ne nuk duhet t’i kërkojmë vetëm në Kinë, por edhe në vendet e Azisë Jugore”, tha Shi.

Komentet e saj erdhën ndërsa dy ekipe ndërkombëtare – njëra e koordinuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë dhe një tjetër e ngritur nga revista mjekësore Lancet – përgatiten për të hetuar origjinën e pandemisë, një vit pasi filloi zyrtarisht.

Laboratori i Shi u akuzua se ishte burimi i një rrjedhje aksidentale virale në fillim të vitit. Nuk ka asnjë provë për të mbështetur pretendimin dhe Shi e ka mohuar atë me forcë.

Virologia nuk sugjeroi që Kina të eliminohej nga hetimet, vetëm se ato kërkime duhet të shkonin përtej Kinës.

Rezervuari natyror për Sars-CoV-2 mendohet se janë lakuriqët e natës, dhe megjithëse Shi tha se virusi ka shumë të ngjarë të kalonte te një kafshë tjetër para se të arrinte tek njerëzit, ajo kafshë e ndërmjetme ende nuk është identifikuar.

Gazeta Shqip