“Shqipëria në prag të kolapsit institucional”- “Euronews”: Situata politike gjithnjë e më e tensionuar. –

22 qershor 2019

 “Shqipëria në prag të kolapsit institucional”, kështu e ka nisur “Euronews” artikullin kushtuar gjendjes së krijuar në vend.

Ndërsa përmendet protesta e opozitës, si dhe akuzat që ata hedhin mbi Ramën, Sipas “Euronews”, shkruan se situata politike, po bëhet gjithnjë e më e tensionuar.

Artikulli i plotë:

Shqipëria është në prag të kolapsit institucional. Situata politike po bëhet gjithnjë e më e tensionuar, pas çarjes që është krijuar mes qeverisë së udhëhequr nga socialistët, kryesuar nga Edi Rama dhe Partia Demokratike e udhëhequr nga Lulzim Basha.

Mijëra mbështetës të opozitës u mblodhën jashtë zyrës së kryeministrit. Disa protestues tundnin flamuj amerikanë, europianë dhe gjermanë. Për kryeministrin, objektivi kryesor i opozitës është të ndalojë përpjekjet e vendit për të filluar negociatat e plota të pranimit me Bashkimin Evropian. Ndërkohë, Presidenti i Republikës Ilir Meta, ka vendosur të shtyjë datën e zgjedhjeve me një dekret, për shkak të rrezikut të pjesëmarrjes së ulët. Veprim i paligjshëm sipas Ramës i cili reagon së pari duke i propozuar Kuvendit të vendosë Meta-në me përgjegjësi dhe duke konfirmuar datën e 30 qershorit për administratën e ardhshme.

Ndërkohë socialistët akuzohen nga opozita për bashkëpunim me krimine organizuar, ndërsa për t’i bërë gjërat edhe më keq, Basha është nën hetim për përdorimin e papërshtatshëm të burimeve financiare nga Shtetet e Bashkuara.

Ndërkohë, Presidenti Meta përsëriti se “nuk është koha për të bërë teste forcë, as për retorikën që ndan. Ne kemi nevojë për dëshmi të pjekurisë dhe përgjegjësisë së lartë për interesat kombëtare të vendit dhe vazhdimësinë e procesit të integrimit evropian, si një objektiv shtetas i të gjithë shqiptarëve “. Duke theksuar domosdoshmërinë e dialogut, Presidenti i Republikës tha se ishte i gatshëm “të kontribuojë në një zgjidhje sa më parë të jetë e mundur”. Megjithatë, shumica e qendrës së majtë beson se kreu i shtetit është vendosur me opozitën.

Gazeta Panorama