ILIRET, BARTËS TE KULTURES HALLSTATT

SHKRUAR NGA: Redaktorët e Enciklopedia Britannica

Iliria, pjesa veriperëndimore e Gadishullit Ballkanik, e banuar nga rreth shekulli i 10-të në këmbë nga Ilirët, një popull indo-evropian. Në lartësinë e fuqisë së tyre, frontierët ilire u zgjatën nga lumi Danub në jug në detin Adriatik dhe nga atje në lindje në bjeshkët Šar.

Ilirët, bartësit e kulturës Hallstatt, u ndanë në fise, secili komunitet vetëqeverisës me një këshill pleqsh dhe një udhëheqës të zgjedhur. Një kryefjalë e fortë fisnore, megjithatë, mund të bashkojë disa fise në një mbretëri. Mbretëria e fundit dhe më e njohur ilire e kishte kryeqytetin e saj te Scodra (Shkodër moderne, Shqipëri). Një nga sundimtarët më të rëndësishëm të saj ishte mbreti Agroni (gjysma e dytë e bce-së shekullit të 3-të), i cili, në aleancë me Demetriun II të Maqedonisë, mposhti Aetolianët (231). Agroni, megjithatë, vdiq papritur, dhe gjatë vitit 231 pakica e djalit të tij, e veja e tij, Teuta, veproi si regent. Mbretëresha Teuta sulmoi Siçilinë dhe kolonitë greke bregdetare me një pjesë të marinës ilire. Njëkohësisht, ajo antagonizoi Romën, e cila më në fund dërgoi një flotë të madhe në brigjet lindore të Adriatikut. Edhe pse Teuta u dorëzua në vitin 228, mbretëria ilire e brendshme nuk u shkatërrua, dhe një ekspeditë e dytë detare u dërgua kundër Ilirisë në vitin 219. Filipi V i Maqedonisë i ndihmoi fqinjëve të tij ilire dhe kështu filloi një luftë protokollare që përfundoi me pushtimin i gjithë Gadishullit Ballkanik nga Romakët. Mbreti i fundit ilir, Genthius, u dorëzua në 168 bce.

Provinca romake e Illyricum e shtrire nga lumi Drilon (Drin, ne Shqiperine moderne) ne jug te Istrise (Sllovenia moderne dhe Kroacia) ne veri dhe ne lumin Savus (Sava) ne lindje; qendra administrative e saj ishte Salonae (afer Splititit te pranishem) në Dalmaci. Me zgjatjen e Perandorisë Romake përgjatë luginës së lumit Danub, Ilyricum u nda mes krahinave të Dalmatisë dhe Pannonisë.

Nën perandorinë, Iliria gëzoi një shkallë të lartë të begatisë. U traversua nga një rrugë romake, dhe portet e Ilirisë shërbyen si lidhje të rëndësishme tregtare dhe tranzitore midis Romës dhe Europës lindore. Bakri, asfalti dhe argjendi u minuan në pjesë të rajonit, dhe vera ilire, vaji, djathë dhe peshku u eksportuan në Itali.

Duke qenë se klansmenët gjysmëautonomë të malësisë ilire ishin luftëtarë të ashpër, ishte e pashmangshme që perandorët duhet t ‘ i rekrutonin për të shërbyer me legjionet romake dhe madje edhe Gardën Praetoriane. Kur në shekullin e 3 bce perandoria filloi të kërcënohej nga popujt barbarë të Evropës lindore dhe qendrore, Illyricum u bë një bulwark ushtarak kryesor i Romës dhe kulturës së saj në botën e lashtë. Disa nga perandorët më të shquar të Perandorisë Romake të ndjerë ishin me origjinë ilire, duke përfshirë Claudius II Gothicus, Aurelian, Diokletian dhe Kostandini i Madh, shumica e të cilëve u zgjodhën nga trupat e tyre në fushën e betejës dhe më vonë u vlerësuan nga Senati.

Në vitin 395 ce perfundimisht u nda perandoria, dhe Iliria në lindje të lumit Drinus (Drina, në Ballkanin qendror) u bë pjesë e Perandorisë Lindore. Midis shekullit të 3-të dhe 5-të u shkatërrua nga Visigoths dhe Huns, të cilët megjithatë nuk lanë asnjë shenjë të qëndrueshme në Ilirinë. Por sllavet, qe filluan inkursionet e tyre ne Gadishullin Ballkanik ne shekullin e 6-te, kishin deri ne fund te shekullit te 7-te te vendosur ne gjithe Ballkanin, perfshire edhe territoret e Ilirise se lashte. Nga gjuha ilire atje mbijetojnë vetëm tre ose katër artikuj leksikorë të identifikuar në mënyrë të pambajtur dhe disa emra personalë dhe vend-emërtime. Nuk ka fjali të plota apo edhe fraza në dispozicion për analiza. Në bazë të vendndodhjes së Ilirisë, dhe faktit që shqipja zbret nga një nga gjuhët e lashta (para-romake) të Ballkanit, ekziston një presumim në mesin e disa se shqipja përfaqëson pasardhësin e drejtpërdrejtë gjuhësor të ilirishtes, supozim se mbrohet me vigan në trojet shqipfolëse. Gjuhët historikë të specializuar në gjuhët e rajonit ndahen nga ata që pranojnë presumin se shqipja zbret nga ilirishtja, ata që mbajnë se zbret nga një i afërm ilirishtes, dhe ata që këmbëngulin se gjendja aktuale e provave është joadekuate për arritjen e një përfundimi përfundimtar. Për historinë e mëvonshme të rajonit, shihni Ballkanin.

Huazuar nga FB: Preveza Abrashi