Çfarë paralajmërojnë shkencëtarët, skenari “i tmerrshëm”, e vërteta mbi imunitetin ndaj Covid-19…

8 TETOR 2020

E vërteta mbi imunitetin ndaj Covid-19 mbetet një mister sepse patogjeni, i njohur si SARS-CoV-2, ka qenë i njohur  për shkencën për më pak se një vit.

Por ekspertët kryesorë besojnë se sëmundja do të ishte më e lehtë nëse një i mbijetuar ri-infektohet, sepse ata ka të ngjarë të kenë një nivel të mbrojtjes.

Prandaj, shtrimet në spital dhe vdekjet nuk do të arrinin nivele katastrofike, në teori. Shkencëtarët kanë thënë më parë se virusi do të jetë në qarkullim për dekada, si infeksione të tjera të ngjashme me koronavirusin dhe sëmundjet sezonale.

Shkencëtarët nuk e dinë akoma për sa kohë një person është imun ndaj koronavirusit, me disa studime që tregojnë antitrupa – proteina të bëra nga sistemi imunitar për të luftuar një sëmundje në të ardhmen – por që zbehen pas vetëm disa muajsh.

Nëse imuniteti është jetëshkurtër, ai prish shpresën për ndërtimin e imunitetit në popullatë – një mënyrë e natyrshme e zhdukjes së virusit.

Por nuk përjashton që njerëzit mund të mbrohen më mirë nëse infektohen përsëri, duke vuajtur një formë shumë më të butë të sëmundjes.

Por nëse të mbijetuarit nuk mbrohen nga një periudhë e rëndë e Covid për herë të dytë, kjo sugjeron bllokime që do të jenë të nevojshme për të shpëtuar sa më shumë jetë të jetë e mundur derisa ekspertët të gjejnë një vaksinë.

Në një studim, në të cilin Profesor Ackland ishte autori kryesor, zbuloi se bllokimet e rrepta nuk kanë gjasa të shkurtojnë vdekjet në planin afatgjatë dhe madje mund t’i rrisin ato.

“Bllokimet e rrepta – veçanërisht ato që frenojnë aktivitetet e të rinjve – mund të zgjasin pandeminë dhe të shkaktojnë qindra mijëra vdekje të tepërta gjatë dy viteve të ardhshme”, thotë ai.

Alternativa sugjeruese është: duke mbrojtur të moshuarit dhe të prekshmit dhe duke i lënë të rinjtë të kthehen në normalitet – mund të zvogëlojë ndikimin, me idenë e forcimit të imunitetit./DAILYMAIL.

Nga Gazeta Sot