Xhamia e Banjskës, e cila është rrënuar e rrafshuar pas Luftës së Dytë Botërore
Ka qenë Xhami e Shqiptarëve dhe në themelet e saj u ngrit Manastiri i Banjskës së Zveqanit.
Mehmet Aliu i njohur si Hoxhë Banjska, ka qenë nder kuadrot e para të hoxhallarëve të shkolluar në Stamboll në atë kohë.
Hoxhë Banjska është njohur pasi ka qenë imam në Xhaminë e Banjskës, e cila është rrënuar e rrafshuar pas Luftës së Dytë Botërore. Familja e tij, respektivisht ai, ka qenë pronar i shumicës së tokave bujqësore në Banjskë dhe fshatit afër Banjskës, Joshevikut. Të gjitha ato iu konfiskuan.
Banjska ka qenë e banuar me shqiptarë, të cilët dal ngadal janë përzënë sistematikisht.
Xhaminë e Banjskës, është rrënuar e rrafshuar pas Luftës së Dytë Botërore.
Krahas kësaj ka qenë shërbyes fetar, ka qenë edhe aktivist i çështjes kombëtare.
Djali i tij, Shasivar Aliu ka qenë Komandant i Përgjithshëm i forcave të armatosura të rinisë kosovare të Ballit Kombëtar dhe pjesëmarrës i Lidhjes së Dytë të Prizrenit.

Në Foto

Mehmet Aliu, i njohur si Hoxhë Banjska, imam i xhamisë së Banjskës, në themelet e së cilës u ngrit Manastiri i Banjskës së Zveqanit
Huazuar nga FB: Vushtrria qyteti antik