A e dini se ne Teatrin Kombetar ….

Ne sallën e Tatrit Kombetar (qe u prish per tu rindertuar) u shfaq per here te pare ne Skene te organizuar publike rapsodi Lahutar magjepsës Gjergj Pllumbi.

Sipas asaj qe dime eshte dhe rasti i pare qe Lahuta e lashte shqiptare ngjitet ne nje shfaqje ne skene si pjese  koncerti te organizuar.

Kush eshte Gjergj Pellumbi. Deri me sot nga studiuesit e Folklorit dhe kryesisht te Epikes Shqiptare eshte vleresuar si Lahutari (rapsodi) me i shquar i aij qe i themi dhe Cikli i Kreshnikeve. Gjergj Pellumbi u detyru te largohet ne Mal te Zi per arsye te perndjekjes Politike, ku dhe vdic.

Lahutari Gjergj Pellumbi

Njoftimin na e sjell autorja Oriada Islami ne shkrimin: “Pse ta ruajmë historinë?” botuar ne Gazeten Shqiptare, date 27.05.2020