22 të pushkatuar dhe 20 të denuar, nga ata që shpallën Republikën e 11 janarit 1946. (Emrat).

Republika e 11 janarit 1946 u shpall nga “tradhtarët dhe armiqtë” e Partisë

Asambleja Kushtetuese e vitit 1946. Ja si mund të ishte fotoja po të botohej në atë kohë

Nga Kastriot Dervishi

Ditët e fundit, ndryshqet e komunizmit, të marrësur pas çdo date e ngjarje të regjimit të proletarëve, zhvilluan ceremoninë e radhës për 11 janarit 1946, ditën kur Asambleja Kushtetuese , ndër të tjera shpalli Shqipërinë republikë popullore.

Mbretëria e 1 shtatorit 1928 mbase mbetet unikale në botë, sepse është rrëzuar dy herë, nga regjimi fashist më 12 prill 1939 dhe nga ai komunist, në datën që e quajnë të republikës.

Gjatë diktaturës, vihej re as asnjëherë nuk jepej foto e punimeve të kësaj asambleje, por vetëm një pamje e jashtme e popullit, krejt pa lidhje me atë çfarë ndodhte brenda.

Arsyeja ishte e thjeshtë: shumica e votuesve kishin dalë armiq e tradhtarë nga partia. Disa ishin pushkatuar apo varur.

Këta shokët që duan 11 janarin me Enverin në krye, këto fakte nuk i përmendin. Kjo legjislaturë e nisur me 82 deputetë, ka statistika të tmerrshme.  17 deputetëve iu hoq mandati. 19 deputetë ishin zëvendësues. 54 deputetë rezultojnë të ndjekur të paktën një herë nga Sigurimi.

Dënuar me vdekje me vendim gjykate:

Abdyl Këllezi

Beqir Balluku

Shefqet Beja (me varje)

Enver Zazani

Riza Dani

Kole Prela

Selaudin Toto

Sheh Ibrahim Karbunara

Liri Gega

Koçi Xoxe

Faik Shehu

Dali Ndreu

Irfan Majuni

Islam Radovicka

Vrarë:

Nako Spiru

Bardhok Biba

Baba Mustafa Xhani

Baba Fejzo Dervishi

Omer Nishani

Mehmet Shehu

Burgosur:

Gjin Marku (vdekur në burg)

Tuk Jakova (vdekur në burg)

Bedri Spahiu (edhe internuar)

Rahman Parllaku

Fadil Paçrami (edhe internuar)

Nesti Kerenxhi (edhe internuar)

Mark Ndoja (edhe internuar)

Zija Dibra (edhe internuar)

Arif Gjyli

Zef Haxhija

Rrahman Uruçi

Koste Boshnjaku

Kadri Hoxha (edhe internuar)

Kiço Ngjela

Ymër Dishnica

Pandi Kristo Gusho

Koço Tashko (edhe internuar)

Elementë antiparti

Abedin Shehu

Ramadan Çitaku

Manol Konomi

Denigruar

Ollga Plumbi

Refat Spahiu

Hysni Peja

Internuar:

Gjovalin Luka

Liri Belishova

Naxhije Dume

Pëllumb Dishnica

Sejfulla Malëshova

Vdekur në hetuesi:

Kole Kuqali

Vdekje të dyshimta:

Kahreman Ylli