UNE e rrembeva Helenen...


1.
Paridi nuk e rrembeu
                  Helenen!
UNE e rrembeva, mes nates
     duhe e terhequr prej krahu,
dhe lajmi mori dhene...
e kemba-kembes,
si nata-diten na ndoqi Menelau.

Nuk na kapi dot kurre,
megjithese na ndoqi nder
              shekuj e mijvjecare,
dhe kur bota i tha: Ti s`je burre!!!
U nis drejt Trojes, gjoja Helenen
                     per te marre.

Shpiku nje kale,  nje dreq,
dhe u fsheh si nje mi
                       brenda saj,
Naten i hapi dyert pa te keq.
Dhe Troja u mbyt le lot e ne vaje...


Per nje Helene u dogj Troja,
nen kembet e Menelaut qe psheretinte,
UNE ia rrembeva Helenen
           si thelen nga goja,
Ne nje nate kur qielli vetetinte.
           
             ***   
2.

Dhe ikem pastaj, te fshehur qendruam,
me vite me shekuj me mijevjecare,
se mos Menelau dinak diku na shquan,
dhe vjen te dyve ne gjume per t`na vrare.


Dogji ai nje Troje te tere,
Re zie la mbi faqet e kohes,
e beri qe bota mend te zere,
Te zene mend gjithe grate qe ikin
         mes shiut dhe llohes*.


E beri te trembte mua capkenin,
Kusarin e zemrave, hajdutin, dinakun,
dhe kur e pa qe s`kishin c`te me benin,
Vrau Priamin plak, e gjoja mori hakun.


UNE jam shkaktari i vdekjes se Trojes,
Dashuria ime helm-cmenduri,
mi mori mendte dhe mua 
                       dreqi tundonjes
Ate nate kur shiu binte me furi...

Mbi vithet e kalit e hodha Helenen,
dhe ngraha mes territ,
                  mes nates e viteve.
Dhe erdha ketu, dhe mora penen
T`ju them se me Te kohrave vertitem.

           ***
3.
UNE e rrembeva ate nate Helenen,
Jo! Paridi qullash, neper nate
                      nuk ngrahu...
dhe lajmi mori dhene...
e kemba-kembes
si dita-naten, me ndoqi Menelau...

une me vrap kali,
ai me vrap kau...

 


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama