Skena e pare per regjizoret femra

Skena e parë për regjizoret femra

Nje film spanjoll feston premieren e parakohshme ne festivalin internacional te femrave te sivjetshem. Behet fjale per nje trill ,i shkruajtur nga Iciar Bollian, xhiruar dhe prodhuar nga Mataharis. Sipas titullit behet eshte histori treheqesee tre femrave, te cilat se bashku ne te njejten zyre detektive ne Madrid, demaskojne kurore shkeles apo spiune ekonomike. Edhe ne ne shtepi mardheniet mes detektiveve zhvillohen si ne krim.

Prane Mataharis shfaqen edhe triller te tjere ne festival. Nje risi shpall krenar Jacky buet ,bashkeoraganizatori dhe drejtori i shfaqes. Keshtu e kane gjetur veten edhe njehere prodhueset e filmave ne nje gjini te re, cka perben nje tradite tashme ne kete festival.

"Per ne ish e rendesishme ne themelimin e ketij festivali, qe te nxirrnim berset e filmave nga mosexistenca dhe inkonjitoja e tyre. Ne donim tu tregonim regjizoreve se ato nuk jane aspak nje rast i vecante. Ka nje numer te konsiderueshem femrash qe prodhojne filma. Ne donim qe femrat te gjendeshin sebashku dhe te ndertonin solidaritet mes tyre. Dhe sigurisht donim qe te siguronim nje vend, ku puna e tyre te vleresohej profesionalisht nga publiku. Keshtu kane lindur nje numer i madh projekte filmash dhe publiku qendron nga viti ne vit besnik.

Per shume femra ofroi feetivali i filmit ne Creteil skenen me te vjeter, per te shfaqur punet e tyre perpara nje publiku te gjere. Disa nga regjisoret kane bere filma, qe kane hyre ne historine e artit te kinemase. Ne pervjetor prezantojne keshtu organizatoret 39 klasike ne nje radhe te vecante. Jacky Buet gezohet kur thote se nder to gjendet edhe numri i regjizores me fame boterore Margarethe Trotta .

"Filmat e Margarethe Trotta, si per shembull "Koha e plumbte" sot bejne pjese ne klasiket e kinemase. Ose "Gjermania, e zbehta nene" nga Helke Sanders. Apo edhe "Roja e nates" nga Liliana Cavani. Pjeserisht keto filma nuk paten ndonje sukses te madh te publiku, por cdo veper la gjurme ne artin e pergjithshem kinematografik.

Ne pervjetorin e 30 gjendet festivali i filmit ne nje udhetim te kohes, qe nga martesa e levizjes se femrave deri sot. Sot kane arritur femrat nje barazi te te drejtave dhe arrine te nxjerrin gjithnje tema te reja.

Suzanne Krause / Paris (DW)


Artikujt e fundit


Reklama

Reklama